Millet Ibrahima: Pokvarena ulema (šejh Sulejman el-Ulvan)

Popularno na sajtu

Kaže Uzvišeni:

ولا تركنوا إلى الذين ظلموا فتمسكم النار وما لكم من دون الله من أولياء ثم لا تنصرون

„I ne naginjite onima koji zulum čine, pa da vas vatra prži, da nemate drugih zaštitnika osim Allaha, i da zatim nemate pomoći.“ (Hud, 113)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se odrekao od onih koji odlaze vladarima zulumćarima, vjeruju u njihove laži i pomažu ih u njihovom zulumu.

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, o takvima: „Oni nisu od mene i ja nisam od njih, niti će piti sa moga vrela.“ Hadis bilježi Ahmed, Tirmizi i Nesai od K'aba ibn Adžure sa vjerodostojnim lancem prenosilaca.

A oni koji hvale vladare koji mijenjaju Allahov šerijat i napadaju one koji ih kritikuju, takvi su gori i veće zablude od onih koji odlaze vladarima zulumćarima. Svako ko hvali vladare koji mijenjaju šerijat, koji pomažu kafire protiv muslimana, i koji organizuju i dopuštaju fisk (nepokornost, griješenje) i kamatu, takav se suprostavlja Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.

Bolest onih koji se pripisuju znanju jeste što kada se pokvare postanu alatka i oruđe tagutima i sekularistima u izokretanju činjenica i miješanja istine sa ne istinom, pod izgovorom da su oni učeni, doktori itd. Ovo je bolest kojom su iskušani oni koji ne znaju veličinu ove vjere i blagodat upute i ustrajnosti.

Čestitanje onima koji mijenjaju šerijat i pomažu kafire protiv muslimana, na njihovim položajima i funkcijama, i hvaljenje istih u novinama i na minberima je veliki belaj i musibet, veliki grijeh, pronevjera dina, varanje muslimana i obmana ljudi.

Isti je slučaj i sa klanjanjem namaza u odsustvu onima koji crknu od taguta. Takav postupak predstavlja grijeh koji upropaštava čovjeka, i slabost u vjeri i tevhidu. Takav postupak možda bude posljedica neznanja i nemara, ili novotarije irdža'a, ili pak posljedica imana u taguta, slijeđenja strasti i prohtjeva ili iz ljubavi prema dinarima i dirhemima.

Takvi se trebaju posavjetovati, podsjetiti na Allaha i upozoriti, pa ko prihvati i okani se hvaljenja taguta, neprijatelja islama i pokvarenjaka, to je bolje za njega, jer Uzvišeni kaže:

قد أفلح من زكاها وقد خاب من دساها

„Uspio je onaj ko dušu svoju očisti, a propao je onaj ko je (grijesima) ukalja.“ (Šems, 9 – 10)

A ko odbije i da prednost tugjanu, zabludi i stajanje u redove zlikovaca i mufsida (onih koji šire fesad na Zemlji), takve je obaveza bojkotovati kako bi muslimani uvidjeli veličinu njihovog grijeha i zločina, kako bi se takvi ukorili, i kako bi se običan svijet od muslimana sačuvao od upadanja u ono u šta su oni upali. Dozvoljeno je pojašnjavati stanje takvih osoba i upozoravati na njih. Šta više, to je pohvalno djelo koje potpada pod borbu na Allahovom putu, jer ako se ne upozorava na takve oni će i dalje kvariti vjeru i srca ljudi.

Imam Ahmed, rahimehullah je upitan: „Ko ti je draži: čovjek koji posti, klanja i koji je u itikafu ili onaj koji upozorava na novotare?“, pa je odgovorio: „Ako klanja, posti i itikafi, onda se korist toga vraća samo njemu, ali kada upozorava na novotare onda se korist vraća svim muslimanima.“

Svako ko ispoljava munkerate (loša djela) i obznani batil (zabludu), obaveza mu je javno i negirati. Takvom nema gibeta. Ukoliko je korist i u ne nazivanju selama takvom, i ne odgovaranje na selam njemu, onda je i to propisano i pohvalno.

Neki učenjaci izvitoperavaju dokaze el vela'a vel bera'a, kako bi se poštedili poteškoće i sačuvali optužbi na svoj račun. A da su se ispričali slabošću, ili nečim drugim, i nisu izvitoperili Allahov govor i govor Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Allah bi prikrio njihove mahane i ne bi bili sebeb zluradosti nevjernika i ružna slika učenjaka kojima je povjeren emanet. Kaže Uzvišeni:

يا أيها الذين آمنوا لا تخونوا الله والرسول وتخونوا أماناتكم وأنتم تعلمون

„O vi koji vjerujete, ne iznevjeravajte Allaha i Poslanika i ne pronevjeravajte emanete svoje, a znate – svjesni ste da to radite.“ (Enfal, 37)

Onaj ko je slabog ubjeđenja i pronicljivosti, slabašne vjere i akide, takav popušta neistini i dodvorava se tagutima i izdajnicima nadajući se da zadrži položaj na kojem se nalazi, ili da će biti unaprijeđen. Neki ljudi su osaburali na vatri i gvožđu i umrli u zatvorima pa su postali imami (predvodnici) muslimana, a drugi su odustali od istine te postali šejtanovi pomagači.


Iz audio predavanja „Millet Ibrahima – vjera Ibrahimova“ šejha Sulejmana el-Ulvana, Allah ubrzao njegovo oslobađanje iz zatvora saudijskog taguta.
Ostali dijelovi serijala ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz