Ako se kod žene nađu dvije stvari koje iziskuju gusul (kupanje)…

Popularno na sajtu


Pitanje: Ako se kod žene nađu dvije stvari koje iziskuju gusul (kupanje), kao na primjer da ima odnos sa svojim mužem a potom, prije nego li se okupa dobije mjesečno pranje (hajz), hoće li se okupati zbog džunupluka a potom, kada se očisti od mjesečnog pranja, okupati zbog mjesečnog pranja, ili će čekati dok joj ne prođe mjesečno pranje pa se potom okupati  jednim gusulom za džunpluk i za mjesečno pranje?

Odgovor: Jedna skupina učenjaka kaže da će se u takvoj situaciji žena okupati zbog džunupluka, a da će se potom, kada se završi mjesečno pranje, okupati zbog hajza. Međutim, većina učenjaka kaže da joj gusul zbog džunpluka u ovakvoj situaciji nije obavezan dok god se nalazi u mjesečnom pranju. Pa kada joj istekne mjesečno pranje okupaće se jednim gusulom za obadvije stvari (i za džunupluk i za mjesečno pranje). Ova skupina učenjaka obrazlaže svoj stav pa kaže: Gusul je obavezan da bi čovjek mogao obaviti namaz. Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, imao bi odnos sa nekom od svojih žena pa bi ponekad odlagao gusul sve dok ne bi ustao iz sna, s tim što bi prije spavanja uzeo abdest.

Shodno tome kažemo da, ukoliko je žena na primjer u toku mjesečnog pranja, te se muž bude igrao sa njom te se ona nadraži i ejakulira, nije joj obaveza da se tada okupa zbog džunpluka dok god se nalazi u mjesečnom pranju. Nema nikakve prepreke da odgodi kupanje zbog džunupluka sve do njenog kupanja nakon isteka mjesečnog ciklusa.

Aiša, radijAllahu anha, je upitana: „Da li se Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, kupao (zbog džunupluka) prije nego li ode na spavanje ili bi se okupao nakon spavanja?“ Pa je odgovorila: „Nekada bi radio jedno a nekada drugo.“

Ovo je, kako smo napomenuli, stav velikog broja učenjaka, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Šejh Mustafa Adevi

Izvor: www.islamweb.net

Prijevod i obrada: Put vjernika

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz