Iran: Sunijski daija dobio kaznu zatvora i bičevanja zbog ‘propagande protiv države’

Popularno na sajtu

Sunijski daija i aktivista, šejh Hašem Husein Panahi je osuđen od strane Specijalnog vjerskog suda u Teherenu na šest mjeseci zatvora i 30 udaraca bičem, nakon što je optužen za “širenje propagande protiv države,” izvještava Sunniprisonersiran.

Šejh Hašem je vrlo dobro poznat po svojim govorima i aktivističkim kampanjama za prava sunija u Iranu. On je učitelj na Imam Buhari medresi u Sanadadžu, i također član ureda šejha Hasana Aminija, sunijskog šerijatskog sudije i muftije kurdistanske pokrajine u Iranu, navodi se u izvještaju.

On se suočavao sa malteretiranjem od strane vlasti i u prethodnim prilikama zbog svog aktivizma, i u septembru 2012. zatvoren je na mjesec dana zatvora, nakon što je uhapšen od strane Ministarstva obavještajne službe. On je također pozvan na Specijalni vjerski sud 16. septembra 2013.,  i suspendovan je na šest mjeseci i kažnjen je sa 30 udaraca bičem.

On je ponovno pozvan na Specijalni vjerski sud 2. decembra 2013., kada je ponovno uhapšen. On je trenutno pritvoren u zatvoru Evin u Teheranu.

Muslimani, sljedbenici sunneta, u Iranu konstano trpe veliki progon od strane šiitskog režima koji ih zatvara, muči pa i pogubljuje na osnovu banalnih optužbi, kakav se danas ne može vidjeti nigdje u svijetu u državama u stanju mira.

Sada je već poznata činjenica da danas ne postoji džamija u Teherenu, glavnom gradu Irana, niti je muslimanima dozvoljeno da izgrade tamo džamiju pa su primorani da uspostavljaju improvizirane mesdžide da bi održali bajram namaz ili sedmična okupljanja poput džumme namaza.

Međutim u oktobru prošle godine poznati iranski sunijski sajt Sonsofsunnah je izvjestio da već tri godine zaredom sunije u Teherenu bivaju spriječeni da obave bajram namaz i druga vjerska okupljanja i u improviziranim džamijama,, tj. u preuređenim stanovima i kućama.

S druge strane, pored šiitskih hramova, u Teheranu ćete naći kršćanske crkve, židovske sinagoge i zoroastrijanske hramove vatre dok džamiju nećete naći zbog, kako navode, zabrane gradnje koju je izdao Vrhovni vjerski vođa Irana, Ajatullah Hamnei, iako su sunije najmnogobrojnija manjina u iranskoj prijestolnici.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz