Pitanje djevojke koja se prije primanja islama i pokrivanja slikala za naslovnice časopisa

Objavljeno / ažurirano:

Pitanje: Es-selamu alejkum. Imam jeno malo komplicirano pitanje, pa sam se ponadala da mi vi možete pomoći. Naime, evo par godina kako sam primila islam i kako sam pokrivena, elhamdulillah. Ali, stvar je u tome što sam u džahilijetu bila od onih lica što se slikaju za noslovnice raznih časopisa. Uništila sam sve što je bilo u mojoj moći, ali tih slika ima sigurno još negdje… pa ne znam šta da radim, šta je moja dužnost po tom pitanju? Da vas Allah nagradi i podari vam svaki hajr!


Odgovor: We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu,

Amin! Da Allah i tebi podari svako dobro dunjaluka i ahireta.

A potom cijenjena sestro, Uzvišeni Allah kaže:

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا 

‘’Allah ni jednu osobu ne opterećuje preko mogućnosti njene.’’ (Bekare, 286. ajet)

I kaže isto tako:

فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ

‘’Allaha se bojte koliko god možete.’’ (Et-Tagabun, 16. ajet)

Stoga, dok god si ti uradila sve što je u tvojoj moći da odstraniš i uništiš slike sa tih naslovnica i časopisa, ti si uradila ono čime te Allah duži. Ono što više nisi u stanju učiniti time te Allah ne duži. Tebi kod Allaha neće ništa škoditi ako je nešto od tih slika ostalo a nisi ih bila u stanju uništiti dok god je tvoje pokajanje iskreno i odluka čvrsta da se ne povratiš u pomenuti grijeh. Ostaje ti da upućuješ dove Allahu, subhanehu ve teala, da Allah da pa da te slike na časopisima više ne ugledaju svjetlo dana, a Allah je kadar da to učini.

Odgovorio: Šerijatski odbor sajta

NOVO NA SAJTU

Rusija blokira dostavu humanitarne pomoći Sirijcima: Tri miliona ljudi bi moglo...

0
Rusija je uložila veto na obnovu mehanizma kojim bi se omogućilo slanje pomoći UN-a tokom još jedne godine, čime je ugrozila oko tri miliona stanovnika Sirije.

Preporučeni sadržaj

Sirija: U Deri ubijeno ili ranjeno 25 pripadnika proruskog Petog korpusa

0
U eksploziji improvizovane eksplozivne naprave (IEN) ubijeno je pet i ranjeno 20 pripadnika proruskog Petog korpusa koji djeluje u Deri, izvijestio je Sirijski obzervatorij za ljudska prava (SOHR).

Islamske teme