Poniženje djevojke koja lajka statuse i fotografije muškaraca na socijalnim mrežama

Popularno na sajtu

Jedan od primjera poniženja djevojke (žene) muslimanke jeste kada svojim prstima klikne ‘like’ ili srce na sliku muškarca kojeg ona ne bi trebala ni da gleda uopšte. Ne samo da se ona naslađuje gledajući njegove slike nego to mora javno potvrditi svojim lajkom, srcem ili čak komentarom tipa Mašallah brate, jer je to kao znak da je ona “bogobojazna” s obzirom da je dodala mašallah.

Da li ima većeg poniženja od toga da žena dosegne takav stepen bestidnosti pa čak postane poznata po ‘ganjanju’ muškaraca po društvenim mrežama te ‘obiranju’ njihovih slika lajkovima i komentarima?

Ovo isto važi i za muškarce koji to rade, međutim, s obzirom na ženinu ulogu u društvu, prirodu, stid i karakter, ovakvo ponašanje izravno udara na njeno dostojanstvo i čestitost. Naravno o onim ženama koje postavljaju svoje slike i videa je bilo govora prije na našoj stranici.

Nažalost neke od naših sestara su obmanute misleći da je ovo najefektivnija metoda za pronalazak supružnika, otklanjajući od sebe ogrtač stida, čestitosti i dostojanstva.

Sestro moja u islamu! Pouzdaj se u Allaha i slijedi put islama u načinu biranja supruga.

Šejh Salih el-Fevzan objašnjava kako Allah nagrađuje stidnu i čestitu ženu sa dobrim mužem. Šejh kaže:

Uzvišeni Allah je rekao po pitanju Musaa alejhi selam:

وَلَمَّا وَرَدَ مَاءَ مَدْيَنَ وَجَدَ عَلَيْهِ أُمَّةً مِنْ النَّاسِ يَسْقُونَ وَوَجَدَ مِنْ دُونِهِمْ امْرَأتَيْنِ تَذُودَانِ قَالَ مَا خَطْبُكُمَا قَالَتَا لا نَسْقِي حَتَّى يُصْدِرَ الرِّعَاءُ وَأَبُونَا شَيْخٌ كَبِيرٌ

“A kad stiže do vode medjenske, zateče oko nje mnoge ljude kako napajaju stoku, a malo dalje od njih ugleda dvije žene koje su je od vode odbijale. ‘Šta vi radite?’, upita on. ‘Mi ne napajamo dok čobani ne odu!’, odgovoriše one, ‘a otac nam je veoma star.'”

Do govora Uzvišenog:

فَجَاءَتْهُ إِحْدَاهُمَا تَمْشِي عَلَى اسْتِحْيَاءٍ قَالَتْ إِنَّ أَبِي يَدْعُوكَ لِيَجْزِيَكَ أَجْرَ مَا سَقَيْتَ لَنَا

“I jedna od njih dvije dođe mu, poslije, idući stidljivo i reče: ‘Otac moj te zove da te nagradi za to što si nam je (tj. stoku) napojio!'” (28: 23-25)

Pa je ove dvije žene stidljivost spriječila od naguravanja sa muškarcima na izvoru, štaviše čekale su dok se nije pojavio pastir sve dok nisu bile u mogućnosti da napoje svoju stoku bez ulaska u gužvu sa muškarcima.

I kada je njihov otac poslao jednu od njih po Musaa alejhi selam da zatraži od njega da se sretne sa njim; došla je Musau a.s. sa stidljivošću.

Rezultat je bio da je Uzvišeni Allah nju izabrao za ženu svome poslaniku, onome sa kime je On pričao direktno (tj. Musau a.s.). Ovo je bio rezultat njenog čvrstog držanja za povučenost i stidljivost i držanja daleko od miješanja sa muškarcima.

Kao što Uzvišeni kaže:

الطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ

“…čestite žene su za čestite muškarce, a čestiti muškarci za čestite žene.” (24:26)

Ova priča se nalazi u Kur'anu kako bi je čestite žene uzimale za najljepši primjer sve do Sudnjega dana.

Izvor: Istikamet
Obrada i naslov: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz