Aktuelna situacija u Siriji zamršena i sumorna

Popularno na sajtu

Događaji u Siriji ne prestaju da šokiraju muslimane svojom težinom, ali i zamršenošću. Dok Asadove snage potpomognute šiitskim saveznicima iz regije ali i jednistvenošću svojih redova napreduju iz dana u dan, džihadske skupine ne prestaju da vode međusobne borbe, koje iz dana u dan postaju sve žešće i nemilosrdnije.

Na sjeveru Sirije, IDIŠ je u ofanzivi protiv drugih džihadskih skupina, dok izvještaji govore da je na istoku, u provinciji Deir-Zur i Hasaka, situacija obrnuta, druge islamske skupine su u ofanzivi protiv IDIŠ-a.

“IDIŠ je pod svoju kontrolu preuzeo put koji povezuje grad Al-Ban sa Halepom, što primorava civile da koriste industrijski put koji je izložen režimskom bombardovanju”, izvještava danas Sirijski obzervatorij za ljudska prava (SOLP).

Također u provinciji Halep, Džebhatun-nusra i druge islamske skupine još uvijek vode žestoku bitku za Šejh Nedždžar, predgrađe Halepa koje ima stratešku važnost, jer ako Šejh Nedždžar padne, to će praktično značiti opkoljavanje Halepa i milion i po civila u njemu od strane režima, a ovo bi mogao biti smrtonosan udarac revoluciji.

Situacija u unutrašnjosti provincije Damask je više nego očajna po pobunjeničke skupine. Režim uz podršku šiitskog Hezbollaha osvaja grad za gradom.

Nakon pada strateški važnog Jebruda, stižu izvještaji i o padu grada Ras el-Ma'ra, gdje su šiitsko-nusajrijske snage zauzele većinu grada, kako izvještava SOLP.

Za razliku od sjevera zemlje, na jugu i u Damasku i okolini, IDIŠ, Džebhatun-nusra i druge džihadske skupine ratuju rame uz rame protiv režima.

O ljudskim gubicima ne treba posebno govoriti. Prema SOLP-u, u prosjeku dnevno u Siriji pogine oko 200 ljudi. Ovo je suma ubijenih rađena na osnovu izvještaja od strane svih strana u konfliktu. S obzirom da, po pravilu, zaraćene strane umanjuju broj ubijenih u svojim redovima, samo Allah zna koliko ljudi dnevno pogine u katastrofi u Siriji.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz