Kršćanski cionistički kauboji: Ogoljeni američki i izraelski afiniteti

Popularno na sajtu

Početkom novembra je na društvene mreže postavljena fotografija četiri bijelca sa kaubojskim šeširima na njujorškom aerodromu JFK sa potpisom: “Ovi kauboji iz Arkanzasa i Montane danas su sa JFK krenuli u Izrael da pomognu na farmama. Oni nisu Jevreji”.

Dok su kauboji sletili u Tel Aviv, komentator Jerusalem Posta je objavio kako su “oni već senzacija društvenih mreža”.

Zaista, od tada su prikupili hiljade “lajkova” i komentara kao što su “Bože blagoslovi Izrael! Uvijek ću biti uz njega” i “Jevrejski narod je jako zahvalan što ima prijatelje”.

‘Evanđelje blagostanja’

Izraelski i američki mediji su također slavili kauboje kroz intervjue sa njima i novostima o njihovom radu u Har Brachi, jevrejskom naselju u “Judeji i Samariji”, što je termin za Zapadnu obalu koji koriste oni koji vjeruju da ova zemlja pripada jevrejskom narodu.

Ipak, kauboji su također i sredstvo za razumijevanje fundamentalne sličnosti između bjelačkog američkog i jevrejskog izraelskog društva, tačnije njihovih doseljeničkih projekata usmjerenih na brisanje dehumaniziranih “domorodaca”.

Ovi muškarci volontiraju preko kršćansko-cionističke organizacije HaYovel, odnosno “Jubilej”; kako se navodi na portalu organizacije, ovaj biblijski termin “govori o radosti ka danu svjetskog iskupljenja i potpunog povratka zemlje Izraela”.

Kao kršćanski cionisti, kauboji i njihovi sponzori vjeruju kako je prije 4.000 godina Bog obećao zemlju jevrejskom narodu kojom će oni vladati do uznesenja i, u konačnici, drugog dolaska Krista. Po ovom scenariju, kršćani će biti spašeni i uzneseni u raj, a svi pripadnici drugih vjera će biti poslati u pakao.

Premda ne vjeruju svi evanđelistički kršćani u SAD-u (otprilike četvrt populacije) u ove kršćanske cionističke stavove, ankete pokazuju kako velika većina vjeruje da su moderna država Izrael i okupljanje miliona pripadnika jevrejskog naroda “ispunjenje biblijskih proročanstava koja pokazuju da smo sve bliži povratku Isusa Krista”.

Mnogi kršćanski cionisti također vjeruju u “evanđelje blagostanja” po kojem blagosiljanje Izraela donosi lični i finansijski napredak. Ovi postulati zahtijevaju od kršćanskih cionista da podržavaju izraelska naselja i druge segmente ekspanzionističke politike kroz donacije, lobiranja, te, kao u slučaju kauboja, fizički rad.

Gibson, Wayne, Bush, Trump

Kroz dvije decenije je HaYovel doveo stotine volontera svake godine kako bi radili u poljoprivrednom sektoru naselja. Pošto je mnogo stranih radnika pobjeglo nakon napada Hamasa 7. oktobra, Palestincima je zabranjen rad u naseljima, a izraelski Jevreji su pozvani u vojne redove, sve više kršćanskih cionista popunjava upražnjena radna mjesta.

Kako je jedan američki radnik rekao za izraelski kanal i24: “Ne mogu ići u Gazu da se borim, pa ću pomoći ovdje na farmi”. Kršćanski volonteri o sebi također govore kao o “čizmama na terenu” tokom izraelskog perioda potrebe, izjednačavajući svoj rad sa vojnom operacijom.

Ovu bijelu, militarističku muževnost uobičajenu među evanđelistima istražila je naučnica Kristin Du Mez u svojoj knjizi Isus i John Wayne iz 2020. godine.

Du Mez je istraživala 75-godišnju historiju bjelačkih evanđelista u SAD-u, pokušavajući ustanoviti kako su evanđelisti zamijenili Isusa sa “idolom grube muževnosti i kršćanskog nacionalizma”, uz to istražujući i ličnosti pop kulture poput Mela Gibsona i Johna Waynea, kao i političare poput Georgea W. Busha i Donalda Trumpa koji svi “pokazuju moć bjelačke muževnosti” i utjelovljuju evanđelističke vrijednosti patrijarhata, autoritarne vladavine, ratoborne vanjske politike i straha od islama.

Iako se studija Du Mez ne fokusira na kršćanski cionizam, ona ističe evanđelističku praksu podrške Izraelu. “To je neka vrsta uklizavanja Amerike kao novog Izraela”, kazala je u intervjuu 2021. godine. Ovdje se Du Mez navodno referira na ideju po kojoj su rani američki kolonisti koji bježe od vjerskog progona iz Engleske kao novi Jevreji, a Amerika kao novi Izrael kojeg je Bog obećao doseljenicima.

Kauboji kao ‘pozitivci’

Ovo povezivanje Amerike i Izraela kao kolonijalizma kojeg je naredio Bog – onog koji ovisi o zamjeni divljih domorodaca pravednim doseljenicima – otkriva se u retorici kršćanskih cionističkih kauboja. Intervjui s Johnom Plocherom iz Montane posebno ističu spoj dobrih kauboja protiv loših Indijanaca i dehumanizaciju domorodaca – izraze koji se mogu prenijeti na izraelske Jevreje i Palestince.

U decembarskom razgovoru za Israel Now News, Plocher je bio upitan za mišljenje zašto su on i njegove kolege kauboji toliko zanimljivi jevrejskom stanovništvu Izraela. “Oni govore kako je sresti kauboje je kao uspoznati pozitivce”, odgovara Plocher. “Sjetite se svih western filmova i Johna Waynea i svih onih koji se bore za ispravnu stvar i to je ohrabrujuće za njih”.

Uprkos činjenici da su američki doseljenici ubili i terorizirali domorodačke žene, djecu i druge nenaoružane civile i uzeli zemlju za sebe, narativ o dobrim i bijelim kaubojima koji se bore protiv loših Indijanaca svako malo se pojavljuje u američkoj popularnoj kulturi.

Stručnjak Michael Yellow Bird je istraživao ovaj narativ “u sklopu kolonijalne mantre kojom se ističe bjelačka nadmoć i domorodačka inferirornost” i govori kako u western filmovima “nismo samo spektakularno izgubili već smo predstavljeni kao urlajući, nezadovoljni i tvrdoglavi divljaci”.

Očigledne paralele između kolonizatora

Dok cionisti i kršćanski cionisti mogu govoriti kako su Jevreji autohtoni na ovoj zemlji, Palestinci – koji su postali autohtoni kroz izraelski proces doseljeničkog kolonijalizma – često se prikazuju kao barbari i zaostali, “kao zvjeri na dvije noge”, “male zmije”, “ljudske životinje”.

Slično tome, u novembarskom intervjuu za Israel National News, Plocher je usporedio Hamas i Palestince generalno sa grizlijima i objavio potrebu kako se oni moraju ukloniti sa zemlje. Govorio je kako su spomenuti medvjedi problem u Montani, te kako su ih “originalni ljudi” koji su došli u Montanu (dakle, bijeli naseljenici) bili eliminirali. Sada je problem, nastavlja, to što ljudi žele grizlije “svugdje”.

“Pustite nas da uradimo ono što je potrebno kako bi se odbranili”, rekao je misleći na ubijanje grizlija. “Isto je i kod vas ljudi, sa Hamasom… Razumijemo vas da morate ići na njih i istrijebiti ih”.

Dok Izrael vrši genocid u Pojasu Gaze uz podršku SAD-a i dok se povećava izraelsko ubijanje Palestinaca na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, a naseljeničko nasilje nad Palestincima postaje sve uobičajenije i brutalnije, očigledne paralele između izraelskog i američkog naseljeničkog kolonijalizma, bjelačke nadmoći i agresivnog militarizma moraju nas natjerati da se suprotstavimo ovim trendovima.

Neka afiniteti između dvije država potaknu sve više i više nas da izazovemo paralelne sisteme nasilja i dominacije i da, kako tvrdi Yellow Bird, “tražimo pravdu u ime onih koji su kolonizirani”.

AJB

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz