Malaksavanje u učenju dove i vjerovanje da se Allah nije odazvao

Objavljeno / ažurirano:

Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: “Dove će vam biti uslišavane sve dok neko od vas ne požuri i kaže: molio sam ali mi dova nije uslišana.” (Bilježi ga Buhari pod brojem 6340, Muslim pod brojem 2735)

Bojte se Allaha, dž.š., i ne požurujte uslišavanje vaših dova. Musliman treba biti ustrajan u učenju dova, jer kod Allaha, dž.š., sve se dešava do roka određenog.

Allah, dž.š., odaziva se na dove na osnovu Njegove odredbe, a može se desiti da je bolje za tebe da ti Allah, dž.š., usliša tvoje dove na ahiretu nego na ovom svijetu.

Može se desiti da je Allah, dž.š., zbog te tvoje dove od tebe otklonio mnogo zla koje daleko veće od dobra koje si tražio.

Ili ti je možda zbog te dove upisao veliku nagradu ili će ti se odazvati deset ili dvadeset godina kasnije. Zbog toga, nemoj požurivati, budi ustrajan i ne očajavaj jer, samo nevjernici gube nadu u Allahovu, dž.š., milost.

Iz knjige Bedemi Allahove zaštite

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme