Mediji: Nad muslimanima u Indiji se provodi pogrom

Popularno na sajtu

Magazin Atlantic objavio je na svom sajtu članak autorice Mire Kamdar koji se opsežno bavi krvavim nasiljem nad muslimanima u New Delhiju tokom posljednje posjete predsjednika Donalda Trumpa Indiji.

Kamdar je nasilje koje je 23. februara pokrenula “rulja” naoružanih hinduista u indijskoj prijestonici opisala kao pogrom, smatrajući da su ti događaji “loš znak i lekcija”.

Dok je Trump večerao sa svojim domaćinom, indijskim premijerom Narendrom Modijem, naoružani hinduisti u istom gradu premlaćivali su i pucali na muslimane koji su pokušavali odbraniti svoje domove i prodavnice od pljačke i paljenja, napisala je.

Policija štiti nasilje rulje

Policija u New Delhiju ne samo da nije učinila ništa nego je i pružala zaštitu rulji. Kamdar tvrdi da su društvenim mrežama kružili snimci koji prikazuju policajce kako razbijaju nadzorne kamere i ismijavaju se okrvavljenim muslimanima, koji su bili prisiljeni leći na tlo. Snimali su ih svojim pametnim telefonima, a snimke postavljali na društvene mreže.

Kamdar je u članku objasnila da je taj pogrom podsjetio na događaje iz 2002. u kojima je ubijeno približno hiljadu ljudi, uglavnom muslimana, u indijskoj saveznoj državi Gujarat, kada je Modi bio njen premijer, kao i na ubistva pripadnika zajednice sikha nakon atentata na bivšu premijerku Indiru Gandhi 1984.

U svim tim događajima rulja je dobila zeleno svjetlo za napade na određenu vjersku grupu i bilo im je dopušteno vršiti nerede bez ikakvog policijskog nadzora, što je definicija “pogroma”.

Vlada podržava nasilje

Kamdar u svom članku dalje govori o tome kako je vladajuća stranka Bharatiya Janata Party (BJP) osujetila pokušaje indijskih strana da se dovedu stvari pod kontrolu u New Delhiju i suzbije nasilje nad vjerskim manjinama.

Kao primjer za to navodi pozive Arvinda Kejriwala, novoizabranog premijera u Delhiju, da vojska izađe na ulice kako bi se zaštitila javna sigurnost, na koje Modijeva vlada nije željela odgovoriti. Također, savezna vlada morala je prebaciti sudiju Vrhovnog suda u Delhiju S. Muralidhara na drugi sud u državi Punjab nakon što je ukorio policiju jer nije podnijela prijavu protiv Kapila Mishre i druge dvojice političara iz BJP-a čiji je govor mržnje pokrenuo rulju.

Kamdar smatra da je poruka BJP-a jasna: “Birajte koga hoćete, mi smo još na vlasti. Zovite policiju, ona radi za nas. Žalite se sudovima – uklonit ćemo sve sudije koji ne izvršavaju naše naredbe. Nastavite li se protiviti, poslat ćemo rulju na vas.”

Stopama nacizma

U svjetlu trenutne ekonomske situacije, u kojoj se povećava siromaštvo u Indiji, autorica članka kaže da su se mnogi mladi hinduisti okrenuli radikalizmu. Hiljade njih prošle su kurseve i kurseve koje je organizirao pokret Rashtriya Swayamsevak Sangh (Nacionalno tijelo dobrovoljaca), nevladina organizacija povezana s BJP-om, koja je osnovana po uzoru na naciste. Modi je član te organizacije od osme godine.

Na kraju teksta zaključuje da je za smirivanje rulje dovoljna samo jedna riječ Modijeve vlade, a sve što je potrebno da se njihovo divljanje pretvori u pogrom protiv vjerske manjine jest saučesništvo policije i državnih vlasti.

S dozom optimizma na kraju teksta kaže da polaže nade u hrabre građane Indije, koji nastavljaju mirne proteste na javnim trgovima širom države. “Shvataju da imaju samo jedni druge za spas svoje demokratske države, svjesni da jednog dana rulja može krenuti i na njih.”

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz