Medijski izvještaj: Izrael odgodio invaziju na Gazu da bi SAD rasporedio sisteme protivvazdušne odbrane

Popularno na sajtu

Izrael se složio da odgodi svoju invaziju na Pojas Gaze kako bi omogućio Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da rasporede sisteme odbrane od raketa u regionu, objavio je “Wall Street Journal” u srijedu, prenosi Anadolu.

U izvještaju, pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike, navodi se da je Izrael, za sada, prihvatio zahtjev SAD-a da postavi svoju protivvazdušnu odbranu prije očekivane kopnene operacije.

“Američki zvaničnici uvjerili su Izrael da odgodi invaziju dok ne budu razmješteni sistemi protivvazdušne odbrane, potencijalno kasnije ove sedmice”, navodi list.

Objavljeno je da Pentagon hitno radi na slanju oko 12 sistema protivvazdušne odbrane na lokacije gdje su stacionirane američke trupe, uključujući Irak, Siriju, Kuvajt, Jordan, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi ih zaštitio od raketa.

Prema riječima zvaničnika, pored vojnih razloga, Izrael razmatra planove za isporuku humanitarne pomoći civilima u Gazi i diplomatske napore da osigura oslobađanje još talaca koje drži Hamas.

U izvještaju se navodi da su američki vojni zvaničnici izrazili značajnu zabrinutost za bezbjednost američkih vojnika, vjerujući da različite militantne grupe mogu gađati američke snage nakon što počne kopnena ofanziva.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz