‘Newsweek’: Satelitski snimci sugeriraju da Kina planira invaziju na Tajvan

Popularno na sajtu

Novi satelitski snimci pustinje na sjeverozapadu Kine otkrili su imaginarnu raketnu metu u obliku letjelice kojom upravlja japanska vojska, a mogla bi biti upotrijebljena u slučaju da Kina napadne Tajvan.

Izvještaj u američkom časopisu Newsweek opisao je Japan, koji je domaćin najvećem broju američkih vojnika izvan Sjedinjenih Američkih Država, kao jedan od glavnih stubova Washingtona za demonstraciju svoje moći i utjecaja u regiji Pacifika. Američki saveznik je također među zemljama koje će se vjerovatno uključiti u svaku potencijalnu operaciju odbrane Tajvana u budućnosti.

Naučnici vjeruju da je model aviona koji je kineska vojska koristila u pustinji Taklamakan u provinciji Xinjiang za vježbanje gađanja napravljen po uzoru na Boeing E-767, avion sa sistemom za upozorenje i kontrolu (AWACS) kojim upravljaju Japanske snage za samoodbranu (JASDF), prema izvještaju koji je 20. maja objavio Nikkei Asia.

Satelitska fotografija, koja je snimljena 13. maja u okrugu Ruoqiang, u provinciji Xinjiang, prikazuje imaginarnu metu s dva motora i velikim radarom u obliku diska ugrađenog u trup aviona parkiranog na pisti, a čini se da je model okružen nizom manjih borbenih aviona.

U izvještaju Nikkei Asia, Thomas Shugart, analitičar odbrane i istraživač saradnik u Centru za novu američku sigurnost (CNAS), identificirao je dizajn aviona kao Boeing E-767, a Japanske snage zračne samoodbrane upravljaju sa četiri takva iz zračne baze Hamamatsu.

Opseg koji cilja Kina

Prema izvještaju Newsweeka, koji je pripremio urednik časopisa za Aziju, AWACS avioni igraju važnu ulogu u nadzoru borbenih operacija i vrše izviđanje kako bi otkrili neprijateljske avione i projektile koji mogu biti izvan dosega zemaljskih radarskih stanica. Boeing E-767 može nastaviti da pokriva na velikim visinama na oko 5.600 milja.

Prema Nikkei Asia, Matt Korda, istraživač Projekta nuklearnih informacija u Federaciji američkih naučnika, uspio je odrediti lokaciju pomoću snimaka koje je napravila američka satelitska kompanija Planet Labs. Newsweek kaže da mu je Planet Labs dostavio te fotografije kako bi ih uvrstio u svoj izvještaj.

Korda je bio u sastavu dva tima analitičara koji su otkrili stotine skladišta raketa izgrađenih na odvojenim lokacijama u Xinjiangu i provinciji Gansu u ljeto 2021, također uz pomoć fotografija Planet Labsa.

Ranije u maju, Pomorski institut Sjedinjenih Američkih Država (USNI) otkrio je lažnu metu koja je podsjećala na okvir ratnog broda i konstrukciju pristaništa u pustinji Taklamakan. Analitičari u Taipeiju identificirali su da oblik strukture pristaništa nalikuje obilježju u luci Su'ao u istočnom Tajvanu.

USNI News, novinska web-stranica američkog Pomorskog instituta, izvijestila je 2021. da je otkriven model američkog nosača aviona i razarača na šinama u pustinji, a oba su vjerovatno korištena kao mete za raketne testove.

Vlade Japana i Tajvana nesumnjivo su svjesne opsega koji cilja Kina, smatra Newsweek. Otkriće sugerira da Peking, dok nastavlja modernizaciju svojih snaga, možda s ciljem aneksije Tajvana, uzima u obzir mogućnost vojne intervencije Washingtona i Tokija.

Tajvan isključuje invaziju na svoju teritoriju

Američki časopis je citirao Su Tzu-yuna, istraživača na Institutu za istraživanje nacionalne odbrane i sigurnosti, vojnom istraživačkom centru koji podržava tajvanska vlada, koji je rekao da bi napori Kine da poboljša preciznost svojih balističkih projektila mogli povećati njihovu ubojitu moć, uglavnom u svrhu povećanja sposobnosti da zada prvi udarac ili izvede iznenadni napad radi podrške političkim ciljevima Pekinga.

Su je dodao da je pustinja Taklamakan poligon na kojem kineska Narodnooslobodilačka vojska provodi raketne testove, poput poligona White Sands na kojem se provode testiranja raketa američke vojske.

Tvrdi da su američke snage pojačale svoju protivraketnu odbranu i skloništa za avione na pacifičkom ostrvu Guam i japanskoj provinciji Okinava kao odgovor na poteze Kine.

Tajvan, u vlastitoj procjeni političkih kalkulacija Pekinga, isključuje invaziju na svoju teritoriju u bliskoj budućnosti, barem tokom ostatka mandata predsjednika Tajvana Tsaija Ing-wena.

Američki zvaničnici, međutim, vjeruju da Kina namjerava razviti potrebnu sposobnost, uključujući sposobnost da se odbrani od američke ili japanske intervencije, do 2027. godine, na stogodišnjicu Narodnooslobodilačke vojske.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz