Prvi stereo snimci Sunca

Popularno na sajtu

24SI – NASA je u nedjelju objavila prvi stereo video zapis Sunca koji su snimili njeni sateliti misije Solar TErrestrial RElations Observatory (STEREO) trenutno raspoređeni na dvije suprotne strane naše matične zvijezde.

Mogućnost takovog cjelovitog posmatranja Sunca trebala bi naučnicima omogućiti bolje razumijevanje složenih solarnih vremenskih pojava te planiranje i razvoj budućih robotizovanih misija koje će putovati po Sunčevom sistemu.

“Sunce je zaista složeno tijelo koje utiče na mnoge aspekte našeg života”, rekao je Richard Harrison, voditelj istraživanja na britanskim instrumentima misije. “Kao što ne možete očekivati da razumijete funkcionsanje mozga na temelju istraživanja njegovog malenog dijela, shvaćanje djelovanja naše zvijezde nije moguće bez globalnog proučavanja njene prirode kao cjelovitog tijela”, rekao je Harrison, koji takođe učestvuje u istraživačkim projektima misije Solar Dynamics Observatory (SDO), piše Tportal.

Naučnici posljednjih godina ulažu velike napore u kvalitetnija predviđanja silovitih erupcija na Sunčevoj površini koje mogu oštetiti satelite, te prekinuti komunikacije i opskrbu električnom energijom na Zemlji. Sa razvojem sofisticirane tehnologije naša civilizacija iz dana u dan postaje sve osjetljivija na zbivanja na Suncu, pa je razumijevanje i predviđanje solarnog vremena esencijalno za rješavanje problema koje ono može izazvati na Zemlji, u njenoj orbiti te na međuplanetarnim putovanima.

“Solarne misije kao što su STEREO i SDO ne daju nam samo nove informacije o formiranju zvijezda i evoluciji svemira, već su takođe ključne za razumijevanje procesa na Suncu koji utiču na Zemlju i život na njoj”, objasnio je David Parker, direktor istraživanja Britanske svemirske agencije.

“Ove snimke od 360 stepeni predstavljaju još jednu pobjedu misije STEREO koja nastavlja snimati dosad najbolje fotografije Sunca”, rekao je Parker.

NASA je u oktobru 2006. godine lansirala dva gotovo identična satelita misije STEREO. Na svojoj putanji oko Sunca satelit A leti ispred, a B iza Zemlje. A se kreće brže i bliže Suncu, a B sporije – na udaljenijoj orbiti. Za pravljenje 3D filmova neophodno je imati snimke iz dvije razdvojene kamere koje isto tijelo – poput očiju – gledaju iz različitih krajeva.

SDO je prva posmatračnica u sklopu NASA-inog programa Living with a Star, a lansirana je u februaru 2010. Jedinstvena orbita kojom se kreće omogućuje joj snimanje fotografija u visokoj rezoluciji svake tri četvrtine sekunde. U narednih pet godina trebala bi istraživati Sunčevu atmosferu i magnetsko polje te energije koje se oslobađaju u heliosferi u obliku solarnih vjetrova i visoko energetskih čestica.


(24SI)

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz