Čokolada zdravija nego neke voćke

Objavljeno / ažurirano:

Ljubitelji čokolade radujte se. Ova poslastica koja obiluje kakaom zdravija je nego neke voćke, tvrde naučnici. Vijest je to koju su čekali mnogi ljubitelji čokolade. Naime, ova namirnica je klasificirana kao superhrana. Istraživanja pokazuju da je tamna čokolada više obiluje  antioksidansima nego sokovi od borovnice, brusnice i ostalog tzv. “super voća'”.


Međutim, dodavanjem šećera i mlijeka u mješavinu gube se mnoge koristi koje ima tamna čokolada.
Iako, striktno govoreći, kakao dolazi od sjemenke a ne od voćke, naučnici u Hersheyevom centru za zdravlje i prehranu kažu kako to ne bi trebalo spriječiti da se jedna od najomiljenijih slastica pridruži mnoštvu super voća.

Znanstvenici su usporedili količinu antioksidansa u sokovima od borovnice, brusnice i šipka. Razina antioksidansa je izmjerena u tamnoj čokoladi težine 40 grama, šalici kakaa te šalici vruće čokolade.  

Male pločice tamne čokolade bile su apsolutni pobjednik u svim testiranjima, izvještava Chemistry Central Jurnal. Kakao i tamna čokolada su imali najviši udio flanavola, skupine antioksidansa kojima se pripisuju svojstva od smanjivanja bora do smanjivanja rizika od srčanih bolesti.

Vruća čokolada je bila na posljednjem mjestu u svim testiranjima zahvaljujući činjenici da se većina antioksidansa izgubi u postupku proizvodnje.
Dr. Debra Miller, starija istraživačica na projektu, rekla je kako treba uz mikronutrijente iz čokolade poput masnoća i proteina, gledati i na druge nutritivne sastavnice čokolade. Kaže kako kakao ima veću hranjivu vrijednost od one koju imaju ostali hranjivi sastojci.

Sjemenke kakaa bi trebali biti proglašene ‘super voćem’, a proizvodi od ekstrakta sjemenke kakaa, poput prirodnog kakaovog praha i tamne čokolade proglašeni ‘superhranom’.

Druga istraživanja pokazuju da samo jedna kocka čokolade dnevno za trećinu smanjuje rizik od srčanih bolesti. Samo 6.7 grama dnevno je optimalna količina za zdravo srce, piše Tportal.

Istraživači su otišli tako daleko, da su se čak pojavile tvrdnje kako sam miris čokolade pozitivno djeluje  na prehladu. Nažalost, pogotovo za ljubitelje čokolade, visok udio masnoća i šećera u čokoladi znači da se preporuča jesti kao dio kontrolirane prehrane, u kojoj prevladava udio manje ukusnih namirnica poput  smeđe riže, mahunarki, voća i povrća.

(Vijesti.ba)

Obrada: Put vjernika


Prethodni članakPrvi stereo snimci Sunca
Sljedeći članakOSTVARIO MI SE SAN

Novo na sajtu

zikr

ZIKR (spominjanje ALlaha) u određenim situacijama

Od Allahovih, dželle šanhuh, blagodati i dobra prema Njegovim robovima je da je učinio mnogobrojne koristi i pohvalne ciljeve zikra. Na to su ukazali neki...
Dova

Kada se uslišava dova?

Preporučeni sadržaj

video

Ko je odgovoran za masakre u džamijama na Novom Zelandu

Dr. Ijad el-Kunejbi o tome ko je sve odgovoran za masakr u džamijama na Novom Zelandu.
Ramazan

Vrijednosti posta

samoljublje, uobraženost

Bolest samoljublja

Možda vas zanima...

Prvo napuštamo neistinu, pa se tek onda vraćamo istini

Postoje dvije vrste traženja oprosta ( istigfara): Samostalno, Uz pokajanje. El-Istigfar je samostalno spomenut u riječima Nuha, alejhi selam, upućenim njegovom narodu: „Tražite od Gospodara svoga...

Šejh Enver el Awlaki: Nova godina – Realnost i nadanja

Sada je 1430. godina po hidžri. Naša djela, grijesi, naše misli, razmišljanja, sve je zapisano u knigama koje ćemo čitati kad se sretnemo sa...

Grijesi prave nered na zemlji

Grijesu su uzrok svakojakih poremećenosti u vodi, zraku, njivama, plodovima i staništima. Uzvišeni kaže: ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُمْ بَعْضَ...

Propis onoga ko se kandiduje za ulazak u parlament (šejh Ahmed el-Halidi)

Prvo: Propis onoga ko se kandiduje za ulazak u parlament Njih je tri vrste: Prva vrsta: To je onaj koji zna da postoji zakletva, ali je...

Šehidi se ne iskušavaju u njihovim kaburima

Nastavak serijala "Četrdeset hadisa o džihadu"... Poglavlje: Šehidi se ne iskušavaju i njihovim kaburima Jedanaesti hadis Od Rašida ibn Sa'da, a on od nekog od Poslanikovih, sallallahu...