Čokolada zdravija nego neke voćke

Popularno na sajtu

Ljubitelji čokolade radujte se. Ova poslastica koja obiluje kakaom zdravija je nego neke voćke, tvrde naučnici. Vijest je to koju su čekali mnogi ljubitelji čokolade. Naime, ova namirnica je klasificirana kao superhrana. Istraživanja pokazuju da je tamna čokolada više obiluje  antioksidansima nego sokovi od borovnice, brusnice i ostalog tzv. “super voća'”.


Međutim, dodavanjem šećera i mlijeka u mješavinu gube se mnoge koristi koje ima tamna čokolada.
Iako, striktno govoreći, kakao dolazi od sjemenke a ne od voćke, naučnici u Hersheyevom centru za zdravlje i prehranu kažu kako to ne bi trebalo spriječiti da se jedna od najomiljenijih slastica pridruži mnoštvu super voća.

Znanstvenici su usporedili količinu antioksidansa u sokovima od borovnice, brusnice i šipka. Razina antioksidansa je izmjerena u tamnoj čokoladi težine 40 grama, šalici kakaa te šalici vruće čokolade.  

Male pločice tamne čokolade bile su apsolutni pobjednik u svim testiranjima, izvještava Chemistry Central Jurnal. Kakao i tamna čokolada su imali najviši udio flanavola, skupine antioksidansa kojima se pripisuju svojstva od smanjivanja bora do smanjivanja rizika od srčanih bolesti.

Vruća čokolada je bila na posljednjem mjestu u svim testiranjima zahvaljujući činjenici da se većina antioksidansa izgubi u postupku proizvodnje.
Dr. Debra Miller, starija istraživačica na projektu, rekla je kako treba uz mikronutrijente iz čokolade poput masnoća i proteina, gledati i na druge nutritivne sastavnice čokolade. Kaže kako kakao ima veću hranjivu vrijednost od one koju imaju ostali hranjivi sastojci.

Sjemenke kakaa bi trebali biti proglašene ‘super voćem’, a proizvodi od ekstrakta sjemenke kakaa, poput prirodnog kakaovog praha i tamne čokolade proglašeni ‘superhranom’.

Druga istraživanja pokazuju da samo jedna kocka čokolade dnevno za trećinu smanjuje rizik od srčanih bolesti. Samo 6.7 grama dnevno je optimalna količina za zdravo srce, piše Tportal.

Istraživači su otišli tako daleko, da su se čak pojavile tvrdnje kako sam miris čokolade pozitivno djeluje  na prehladu. Nažalost, pogotovo za ljubitelje čokolade, visok udio masnoća i šećera u čokoladi znači da se preporuča jesti kao dio kontrolirane prehrane, u kojoj prevladava udio manje ukusnih namirnica poput  smeđe riže, mahunarki, voća i povrća.

(Vijesti.ba)

Obrada: Put vjernika


Prethodni članak
Naredni članak

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz