Međusobno nepoznavanje kao predznak Sudnjeg dana

Popularno na sajtu

Od Huzejfe, radijAllahu anhu, se prenosi da je rekao: Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, bio je upitan o Sudnjem danu, pa je odgovorio: ”Znanje o tome je kod Moga Stvoritelja, o njegovom nastupanju ne zna niko drugi sem Njega, ali ja ću vas obavijestiti o njegovim predznacima, i onome što će se dogoditi pred samo njegovo nastupanje.

Pred njegovo nastupanje će biti velikih nereda i anarhije.” Prisutni upitaše: O Allahov Poslaniče!, o neredu smo već upoznati, a šta je to anarhija? Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, reče: “Na habešijskom jeziku: ubistvo, međusobno nepoznavanje, tako da skoro ni jedna osoba neće poznavati drugu.” (Musned Ahmed, 5/389)

Do međusobnog nepoznavanja i zapostavljanja će doći usljed velikih nereda, iskušenja i ubistava među ljudima, ovladavanju ljudi materijalizmom, kada svak bude radio samo radi sebe, ne osvrčući se na dobrobit drugih ljudi, niti na njihova prava. Sve to će biti uzrokom proširenosti bolne mržnje. Osobe će živjeti u domenu svojih mišljenja i svojih strasti. Neće postojati moralni upravitelji koji bi radili na ljudskom međusobnom upoznavanju. Neće biti imanskog bratstva koje bi ih sastavljalo na ljubavi prema Uzvišenom Allahu i pomaganju u dobročinstvu i čestitosti.

Taberani prenosi od Muhammeda b. Sevketa da je rekao: “Došao sam Nu’ajmu b. Ebi Hindu, koji mi pokaza nekoliko stranica, u kojima je pisalo: Od Ebu Ubejde b. el-Džerraha i Mu’aza b. Džebela Omeru b. el-Hattabu: Selamun alejke … (spominjajući pismo, u kojem stoji:) Pričali smo o stvarima ovog ummeta pred sam kraj ovoga svijeta, kada će vidljivi prijatelji postati tajni neprijatelji … (potom spomenu odgovor Omera, radijAllahu anhu, njima, u kojem se kaže: Vaše pisanje u kojem me upozoravate o stvarima ovog ummeta pred sam kraj ovoga svijeta, kada će vidljivi prijatelji postati tajni neprijatelji. Vi niste jedni od tih ljudi, a niti je to ovo vrijeme. U tom vremenu će se pojaviti želja i bojazan, želja će biti u smislu dobara njihova dunjaluka.”

Autor: Jusuf b. Abdullah b. Jusuf el-Vabil

Iz knjige: Predznaci sudnjeg dana: mali – srednji – veliki

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz