Michael Scheuer: Amerika je u ratu protiv islama a ne protiv terorizma. Talibani su nas porazili u Afganistanu

Popularno na sajtu

Michael Scheuer je bivši agent CIA-e, historičar, kritičar vanjske politike i politički analitičar. U svojoj 22-godišnjoj karijeri je od 96. do 99. služio u odjelu CIA-e koji je posebno bio zadužen za praćenje Usame bin Ladena i njegovih ljudi. Od 2001. do 2004. je radio kao specijalni savjetnik u istom odjelu koji je nosio ime Bin Laden Issue Station.

Scheuer je postao javna ličnost nakon izdavanja knjige 2004. pod nazivom Imperial Hubris u kojoj je kritikovao mnoge pretpostavke Sjedinjenih Država o “islamističkim pobunama” a posebno o Bin Ladenu. On je prikazao Bin Ladena kao racionalnog aktera koji se bori da bi oslabio Sjedinjene Države, slabeći njenu ekonomiju a ne samo da bi se borio i ubijao Amerikance.

On se suprostavio uobičajenoj pretpostavci da je terorizam prijetnja sa kojom se Sjedinjene Države suočavaju u savremenom dobu, tvrdeći da je islamska pobuna a ne terorizam[1] srž sukoba između Sjedinjenih Država i islamskih snaga, koje se na mjestima kao što je Kašmir, Ksingkjang (Istočni Turkistan, od strane Kine okupirana muslimanska zemlja, op.PV) i Čečenija bore ne samo za neovisnost nego i protiv institucializovanog barbarizma.[1]

Osama bin Laden je u izjavi 2007. potvrdio ove navode iz njegove knjige, sugerišući da je objavio razloge gubljenja njihovog rata protiv mudžahida Al-Kaide. “Ako želite da razumijete šta se dešava i ako želite da saznate neke od razloga zašto gubite rat protiv nas, onda pročitajte knjigu Michael Scheuera,” rekao je Usama u izjavi.

Scheuer je radio za CIA-u 22 godine a ostavku je dao 2004. Nakon što je dao ostavku 2004. on je radio kao novinski analitičar za CBS News i analitičar za terorizam na The Jamestown Foundation institutu za istraživanje i analizu. On je također bio učesnik konferencija po pitanju terorizma i nacionalne sigurnosti kao što je konferencija u 2004. u organizaciji New America Foundation, Al-Kaida 2.0: Transnacionalni terorizam nakon 11.09.

On se često pojavljuje na televizijskim kanalima i radio stanicama i predaje kurs na Georgetown unvierzitetu na temu Al-Kaida. Jedno od njegovih poslijednjih javljanja za radio stanice je bilo za BBC radio u kojem je između ostalog govorio na temu po pitanju američkog vojnog angažmana u Afganistanu. U nastavku pročitajte kako on vidi američko povlačenje iz Afganistana.

“Sjedinjene Države, Britanija i Nato su se predale i idemo kući i nismo postigli ništa radi čega smo otišli tamo. Zatim, pakistanska vlada, onda kada odemo će se približiti ljudima kao što je Hakimullah Mehsud [2], zato šte se moraju pobrinuti da Karzajijeva vlada bude poražena i zamjenjena talibanima, ili kako već zovu talibane ovih dana. Stvari se mjenjaju na gore u Afganistanu i Pakistanu što se tiče Zapada,” rekao je Michael Scheuer za BBC Radio.

Zatim ga je radio voditelj BBC-a upitao šta misli po pitanju bespilotnih napada u Pakistanu i da li trebaju prestati zbog pritiska američke javnosti.

“Pa ja mislim da smo upravo gotovo prestali sa napadima. Mislim da je bilo samo dva ili tri napada u protekli tri ili četiri mjeseca. I ja ne vidim nikakav razlog zašto ne bi stali sa napadima. Mi na Zapadu, tj. mi u Americi smo na neki način prevarili američki narod koji misle da je vojska odradila svoj posao i da se zbog toga vraća kući. Ljudi protiv kojih se borimo nisu baš tako naivni. Oni znaju da su nas porazili i da zbog toga idemo kući. I mislim da nam neće ništa značiti u tom pogledu ako sada stanemo sa napadima bespilotnim letjelicama. Kakve veze ima sada, kada smo izgubili i oni će pobjediti. I ako će to pomoći da se stvari smire u Pakistanu i Afganistanu, zašto ne. Mi ne gubimo ništa (prestankom bespilotnih napada op.PV.).”

Razočarani radio voditelj BBC-a na to odgovora da Michael prikazuje stanje u Afganistanu za američke snage kao poprilično depresivno.

“Pa ja mislim da je to poprilično očigledno. Proveli smo 13 godina sa Britanijom i ostatkom Nato koalicije i kada mi odemo, Karzajijeva vlada i njegovi vojnici će možda izdržati još jednu godinu ali će eventualno, uz pomoć Saudijske Arabije, Pakistanske vlade i Emirata, talibani ili neka druga islamistička vlada uspostaviti vlast u Kabulu.Vratit ćemo se gdje smo bili u vrijeme 11. septembra, ali imat ćemo vladu u Kabulu koja će biti jedna vrsta svijetlog primjera u islamskom svijetu zato što će biti vlada koja je porazila prvu super silu i drugu super silu. I kada se prisjetimo da je prva generacija Al-Kaide i sam Bin Laden, bila podstaknuta pobjedom nad Rusima tj. porazom sovjetske super sile, dok će sljedeća generacija mladića koji sada žive biti podstaknuta onim što smo odlučili da uradimo tamo, manje više, onim što smo odlučili da ne uradimo, odlučili smo da ne pobjedimo.” tj. biće podstaknuta porazom druge “super sile” koji je sve očigledniji i za ljude kao što je Michael Scheuer.

Godine 2009. Michael Scheuer je otpušten sa pozicije višeg savjetnika sa The Jamestown Foundation instituta. On je tvrdio da je otpušten zbog izjave da je “trenutno stanje odnosa između Sjedinjenih Država i ‘Izraela’ narušilo američku nacionalnu sigurnost,” želeći reći da je američka sveobuhvatna pomoć židovima dovela Ameriku na metu napada Al-Kaide i na taj način je osudio taj odnos radi čega je otpušten posle zahtjeva donatora ovog instituta koji su priprijetili da će prestati sa financiranjem ako on ne bude otpušten.

Njegova prva knjiga, koju je izdao anonimno, analiza je javnog govora po pitanju Al-Kaidine ideologije i strategije. U njoj, Scheuer istražuje Bin Laden fenomen i implikacije na američku sigurnost. On je započeo knjigu kao neklasificirano uputstvo za protivterorističke oficire. Radi sporazuma o sigurnosti koji je potpisao kao uposlenik CIA-e, knjiga se zasniva isključivo na neklasificiranim obavještajnim podacima ili na materijalu dostupnom na otvorenim izvorima kao što su medijski izvještaji. Njegova glavna teza u knjizi jeste da je viđenje bin Ladena kao luđaka oblik kratkovidnosti koji ograničava sposobnost zapadnih vojnih analitičara da odgovore na “Bin Laden fenomen”. On piše da  “put Zapada ka paklu leži u prilazu ‘Bin Laden problema’ sa prepostavkom da bi se samo luđak mogao suprostaviti onome što Amerika pokušava da postigne kroz vanjsku politiku prema muslimanskom svijetu. Filozofija Bin Ladena polako iskorištava dvije najsnažnije motivacijske snage u savremenim međunarodnim odnosima: religiju i nacionalizam.”

U svojoj drugoj knjizi, Imperial Hubris, bestseler u Nju Jorku, Scheuer piše da je “islamistička” prijetnja utemeljena na tezi “kako je lahko za muslimane da vide, čuju, osjete i mrze šest američkih političkih odluka na koje je Bin Laden uzastopno upozoravao da su antimuslimanske.”

1. Američka podrška “Izraelu” koja Palestince drži u “izraelskom” ropstvu.

2. Američke i druge zapadne snage na Arapskom poluotoku.

3. Američka okupacija Iraka i Afganistana.

4. Američka podrška Rusiji, Indiji i Kini protiv muslimanskih militanata.

5. Američki pritisak na arapske proizvodžače nafte da cijena ostane niska.

6. Američka podrška otpadničkim, korumpiranim i tiranskim vladama u muslimanskim zemljama”.[3]

Scheuer tvrdi da Al-Kaida slijedi ratnu strategiju koja je mnogo racionalnija nego što joj se priznaje među zapadnim političarima i medijima. On je citirao izreku Clausewitza da moramo udarati neprijateljski “centar ravnoteže”,  i doveo je u vezu sa tvrdnjom pisca Al-Kaide “da je američka ekonomija centar američke ravnoteže.”[4]

U knjzi Marš prema paklu: Amerika i islam nakon Iraka Michael Scheuer piše kako je irački rat uticao na Al-Kaidu i Sjedinjene Države. On tvrdi da je nestabilnost u iračkom ratu koristila Al-Kaidi bez služenja američkim interesima.

Pogledi Scheuera su naglasili opasnost Osame bin Ladena i Al-Kaide, kao i neefikasnot američke politike protiv ovim neminovanim prijetnjama. Prijetnja Sjedinjenim Državama nastavlja da raste, i SAD kontinuirano neuspjevaju da shvate prirodu borbe u koju su uključeni.[5] Islamističko i antiameričko raspoloženje nastavlja da raste diljem svijeta, i pokret Bin Ladena ima za cilj, ne ubijanje ili pokoravanje Amerikanaca ili reformiranje njihovih unutarnjih političkih sistema, nego bankrotiranje Amerike u cilju smanjivanja njihovog svjetskog uticaja i na taj način oslobađanje muslimana od jarma američke politike, vojske i financijskog uticaja. Neuspjeh Amerike da shvati ovu prijetnju, djelimično je ukorijenjena u nerazumijevanju i podcjenjivanju samog Osama bin Ladena.

Prema Scheueru, “vjerovanja, ciljevi i namjere” Osame bin Ladena su pažljivo izabrani, jasno izrečeni i precizni. On je iznio probleme muslimanskog svijeta kako ih on vidi, odlučan da su prouzrokovani Sjedinjenim Državama, objasnio zašto moraju biti uklonjeni, i naveo kako će pokušati da to uradi. Rijetko je u američkoj historiji bilo neprijatelja koji su tako jasno postavili osnovu rata koju vodi protiv nje (Amerike).[6]

Scheuerova kritika američke vanjske politike uključuje brisanje osude invazije na Irak, koju je okarakterisao kao “božićni poklon” islamističkim regrutnim naporima Osame bin Ladena, i potvrđivanjem Bin Ladenovih tvrdnji da je Amerika u ratu sa islamom.[7]

Američka retorika o Bin Ladenu koji navodno “mrzi slobodu” je također iznervirala Scheuera, koji ukazuje da oni koji su “voljni dati svoje živote da unište diktaturu u Saudijskoj Arabiji… moraju željeti slobodu na neki način.” Ovim je Schauer potvrdio ono što je uvijek bilo očito, da je Al-Kaida uvijek težila da sruši diktatorski režim porodice Saud što je suprotno tvrdnjama da Al-Kaidu financira i pomaže Saudijski režim.

Ova pogrešna retorika, prema Scheueru, ne nalazi se samo u medijima i među političarima, nego čak u Komisiji za izvještaj 11.09., u kojem su Bin Laden i njegovi sljedbenici okarakterisani kao “tekfirovci, koji ubijaju muslimane ako se ne slažu sa njima. Oni nisu tekfirovci. Oni su samo veoma posvećene, ozbiljne selefije i vehabije.”

Inzistiranje na tome da je Al-Kaida teroristička grupa ili teroristički pokret je, prema Sheueru, također bilo greška. Sjedinjene Države se suočavaju sa pobunom, prije nego sa pukim terorizmom.

Michael Scheuer jedan od rijetkih američkih službenika koji je priznao i smjelo progovorio o pravoj prirodi rata između Al-Kaide i Amerike radi čega je upadao u probleme više puta a to je da Amerika vodi rat protiv islama a ne protiv terorizma . Interesantno je kako mnoge stvari bolje shvatio od današnjih takozvanih učenjaka koji su se okitili diplomama i koji važe za ljude od znanja u islamskom svijetu a nose stavove iste kao američka vlada kojima se Scheuer suprostavlja.

On je možda jedini američki službenik koji se u pojedinim trenutcima divio liku i djelu šejha Usame rahimehullah i njegovoj organizaciji hvaleći njegovu metodu u kojoj je Osama namjeravao poraziti Sjedinjene Države u nekoliko koraka, a jedan između ostalih je bio raštrkavanje američkih snaga do tačke apsolutne neučinkovitosti što će dovesti do slabljenja a kasnije i do propasti američke ekonomije. Tada je on izjavo: “Zar se (Amerika) ne nalazimo baš u ovakvom stanju? Da, upravo se nalazite u takvom stanju i cijeli svijet to sada vidi. Osama vas je porazio!

Odjel za monitoring Puta vjernika

Fusnote:

1. Imperial Hubris stranica 253.

2. Hakimullah Mehsud je vođa pakistanskih talibana

3. Imperial Hubris, stranica 241.

4. Imperial Hubris. stranica 101.

5. Imperial Hubris. stranica 262.-3.

6. Imperial Hubris 45.-6.

7. http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/darkside/interviews/scheuer.html

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz