Mijanmar ogradom ograničava kretanje Rohinja

Popularno na sajtu

Mijanmar nastavlja s podizanjem ograde na granici s Bangladešom, koja je obustavljena 2015. godine zbog nedostatka sredstava.

Vlada te zemlje ogradu gradi kako bi navodno spriječila “nekontrolirane ulaske” i izlaske Rohinja u Bangladeš.

Kako javlja mijanmarski list Global New Light, radovi na podizanju ograde se nastavljaju na sjeveru Arakana, na granici s Bangladešom, prenosi Anadolija.

Iz Ureda premijera su poručili da su iz budžeta izdvojena sredstva za nastavak gradnje ograde te da sve uspješne vlade daju važnost pograničnoj sigurnosti.

Podizanje ograde, koja treba biti duga 290 kilometara, počela je 2009. godine. Ostala su još 64 kilometra kako bi cjelokupna ograda bila završena.

Mijanmar, u kojem živi oko 60 miliona stanovnika, uglavnom budista, prije nekoliko godina je prešao na demokratski režim vladavine.

Uskraćeno državljanstvo

Ipak, u vjerskim sukobima tokom prethodnih pet godina ubijene su stotine muslimana dok je više od 150 hiljada njih moralo napustiti svoje domove.

Prema državnom zakonu, za 1,3 miliona Rohinja je uskraćeno državljanstvo, čime su oni bez države i nemaju gotovo nikakvih prava.

Zvaničnici Mijanmara žele ih zvanično kategorizirati kao Bengalce, implicirajući da su oni ilegalni imigranti iz susjednog Bangladeša.

UN traži od Mijanmara da odobri državljanstvo Rohinjama i omogući im slobodno kretanje.

Nakon što je Mijanmar počeo s tranzicijom iz diktature u demokratiju 2011. godine, novopronađena sloboda izražavanja je raspirila plamen mržnje budisitičke većine usmjeren prema Rohinjama.

U nasilju budističkih bandi je ubijeno 280 ljudi, većina njih je bila religijska manjina, a od 2012. raseljeno je 140.000 osoba.

Rohinje sada žive u uvjetima sličnim onim tokom aparthejda, u kampovima ili u ograničenim selima u zapadnoj državi Rakhine.

Žrtve napada i progona

Rohinje su žrtve stalnih napada i progona.

Također su žrtve krijumčara koji ih vodama Indijskog okeana voze u tajne kampove i primoravaju na teške poslove.

Veliki broj njih je, ipak, uspio doći do obala Indonezije i Malezije, gdje žive u neuvjetnim izbjegličkim kampovima.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz