Džihadsko-oslobodilačke snage nižu uspjehe oko Halepa: Zarobljen najmoderniji ruski tenk T90

Objavljeno / ažurirano:

Nakon što su mudžahidi jučer ‘pregazili’ strateško selo Al Qarassi te ga oslobodili, nanoseći velike gubitke neprijatelju, aktivisti javljaju da je sljedeći cilj  Džejšul-fetha oslobađanje sela Zejtun i Birnah koji su posljednja prepreka ka pokretanju velikog napada na grad Al Hadir u kojem su skocentrisane na stotine pripadnika raznih šiitskih regionalnih militarnih skupina.

VIDEO – dio jučerašnjih borbi za Al Qarassi:

Pojedini aktivisti tvrde da se Assadove šiitske snage evakuišu iz pomenutih mjesta, a neki čak tvrde da je Zejtun već pao, mada još nema zvanične potvrde iz Džejšul-fetha.

S druge strane, Assadove snage pokrenule su kontra-napad na strateške Al Mallah farme i Handarat, sjeverno od grada Halepa.

Pokret Nuruddin-Zenki tvrdi da je na frontu sjeverno od grada Halepa od Assadovih snaga zarobio i ruski tenk T-90 (najnovije generacije):

Tenk je, prema navodima pobunjenika, zarobljen u protivofanzivi na sjeverni dio oblasti Halep, koji su nešto ranije bile oslobodile snage sirijskog predsjednika i njemu odanih milicija.

Ovo je prvi put da su pobunjenične snage zarobile ovaj tenk, koji je strateška okosnica šiitskih i režimskih snaga, budući da njegov odbrambeni sistem može da omete navođene protivtenkonske projektile (TOW, Konkurs).

(Vijesti iz Sirije / Al-Džezira / Put vjernika)

Novo na sajtu

Erdogan, Putin i Ruhani

Idlib glavna tema novog sastanka Putina, Erdogana i Rouhanija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se tri miliona sirijskih izbjeglica može vratiti u planiranu zonu sigurnosti u sjevernoj Siriji, ako se...
grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Policija dzamija

“Istjerajte ih iz grada vašeg, oni su ljudi-čistunci!”

Danas se na sva zvona zvoni o potrebi poštovanja ljudskih prava dok s druge strane vidimo kako su zatvori, javni i tajni, širom svijeta...

Islamske teme