NATO okupatori preuveličavaju uspjehe u Afganistanu

Popularno na sajtu

Skorašnji izvještaj je objelodanio da su Amerikom vođene NATO okupatorske snage preuveličavale uspjehe svojih vojnih operacija u Afganistanu kako bi pokazale da je njihova vojna kampanja uspješna. Prema izvještaju objavljenom u četvrtak od strane Afganistanske mreže analitičara (AMA), podaci o napadima(racijama) pokrenutim s ciljem da se ubiju ili uhapse vođe talibana između decembra 2009. i septembra 2011. godine su – neodrživi.

„Nedostatak otvorenosti je posebno očigledan u slučaju ubijanja ili hapšenja pobunjeničkih vođa (talibana, op.PV). Nema načina da se ispravno procijene ove tvrdnje”, ističe AMA.

Ova nezavisna političko-istraživačka organizacija je također navela da Amerikom predvođene Međunarodne snage u Afganistanu (ISAF) često zamijenjuju značenja termina “pomagač” i “vođa” bez objašnjenja zašto (nakon što ubiju osobu koja je osumnjičena da je pomagač talibana, okupatori istu osobu proglase vođom, op.PV).

“Ovo bi trebalo navesti političare i analitičare da u procjenjivanju napretka Međunarodnih snaga dvaput razmisle o prihvatanju ovakvih standarda računanja žrtava bez temeljnog ispitivanja”, kaže se u izvještaju AMA-e.

Nesigurnost širom Afganistana nastavlja da raste uprkos prisustvu od skoro 150,000 okupatora pod vođstvom Amerike.

U jednom izvještaju Ujedinjenih nacija od 28. septembra se navodi da je od početka godine pa do kraja augusta broj sigurnosnih incidenata porastao za skoro 40 procenata na mjesečnom nivou. U izvještaju se također navodi da se i broj civilnih žrtava u periodu od juna do augusta uvećao za 5 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. Zbog sukoba, oko 130,000 ljudi je raseljeno u prvih 7 mjeseci ove godine, skoro za dve trećine više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Afghanistan Analysts Network / The Unjust Media

Obrada: Put vjernika 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz