Britanski SAS u Afganistanu pretrpio najgore žrtve u posljednjih 60 godina

Popularno na sajtu

Britanske specijalne snage su pretrpjele najgore udarce u njihovoj borbenoj snazi još od drugog svjetskog rata, sa 80 članova ubijenih ili osakaćenih u Afganistanu.

Teške ozljede su ostavile više od 70 boraca nesposobnim za borbu, dok ih je 12 ubijeno. To znači da su snage izgubile oko šestinu svog punog borbenog kapaciteta.

Novine “Sunday Times” su ustanovile da britanske snage SAS i SBS su od 2007. godine izvele “nekoliko stotina” operacija koje su za metu imale vođe Talibana. Te akcije obuhvataju mješavinu “otežanih hapšenja” – operacija hvatanja ključnih talibanskih vođa kako bi sakupili informacije i “agresivne akcije” – u kojima su ubijane talbanske vođe.

Izvori navode da komandanti vrše pritisak na rezerviste SAS-a i SBS-a kako bi popunili praznine u ljudstvu. Velika stopa gubitaka je rezultat i operacija specijalnih snaga u protekle tri godine i talibanskog povećanja korištenja bombi na putu.

“Operacijski fond je veoma iscrpljen”, rekli su izvori. “To je većinom zbog brojnih ranjavanja. Dosta momaka iz SAS-a i SBS-a šeću se sa izgubljenim dijelovima tijela (osakaćeni, op.prev.).”

Izvor: ansar1.info

23. rebiul-evvel 1431. h.g.

9. mart 2010.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz