Osmi krug pregovora SAD i talibana u Dohi

Zvaničnici očekuju da bi se uskoro mogao postići dogovor o mirovnom sporazumu i povlačenju stranih trupa iz Afganistana.

Objavljeno / ažurirano:

Novi krug pregovora između Sjedinjenih Američkih Država i talibana počeo je u subotu u Dohi, kazali su zvaničnici, dodajući kako je riječ o „najvažnijoj“ fazi pregovora kojima se želi okončati 18-godišnji rat u Afganistanu, prenose agencije.

Visoki zvaničnici očekuju kako bi se na kraju tog osmog kruga pregovora mogao postići dogovor o mirovnom sporazumu koji bi omogućio povlačenje stranih snaga iz Afganistana.

„Spremni smo na dobar sporazum“, objavio je američki mirovni pregovarač za Afganistan Zalmay Khalilzad na Twitteru.

„Mirovni sporazum koji će omogućiti povlačenje. Naša prisutnost u Afganistanu uvjetovana je i bilo kakvo povlačenje bit će uvjetovano.“

Talibani spremni za dogovor

On je istakao kako su talibani dali do znanja da će sklopiti dogovor.

Dva dobro upućena izvora kazala su kako se dogovor o povlačenju stranih snaga u zamjenu za sigurnosne garancije talibana očekuje do 13. avgusta.

U Afganistanu je približno 20.000 stranih vojnika, većinom Amerikanaca, u sklopu NATO-ove misije obuke, pomaganja i savjetovanja afganistanskih snaga.

Talibani trenutno kontroliraju više teritorija nego ikada prije od 2001. kada ih je SAD napao.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Kako se i skim druži žena muslimanka

0
Žena muslimanka trudi se da u svojoj povezanosti s drugim ženama odabire kreposne žene među njima, kako bi joj bile sestre i prijateljice. Ona...

Preporučeni sadržaj

Primjeri istinskog vjerovanja u naređivanju dobra i odvraćanju od zla

0
1. Sufjan es-Sevri i Ebu Dža'fer el-Mensur Es-Sevri kaže: "Na Mini sam uveden kod Ebu Dža'fera i rekao mu: - Boj se Allaha! Dospio si na...

Islamske teme