Palestina: Židovi dijele Al-Aksa džamiju

Popularno na sajtu

Do prije nekoliko sedmica većina “izraelskih” i palestinskih stručnjaka su odbacili mogućnost (novog) palestinskog ustanka u bliskoj budućnosti, piše Al-Jazeera.

Međutim, nacrt “izraelskog” zakona koji daje židovima pravo da se mole na šetalištu Al-Aksa džamije – jednog od tri najsvetija mjesta u Islamu – primorava neke posmatrače da preispitaju svoje prijašnje procjene.

Nacrt zakona, o kojem se raspravlja u “izraelskom” parlamentu će odrediti “vrijeme i prostor” za židove koji žele da se tamo mole.

Odkad je “izraelska” vojska okupirala Jerusalem 1967., mjesto je pretrpilo nekoliko provokativnih događaja. U 1969., australijski kršćanski cionist po imenu Denil Majkl Rohan je zapalio minber izuzetne vrijednosti, koji ga je tu postavio Salahudin kada je oslobodio Jerusalem od krstaša u 1187. U 1982., Alan Gudman – američki jevrej i “izraelski” vojnik –  pucao je iz automatske puške na klanjače u džamiji Kamena kupola (džmija sa bakarnim krovom koja se nalazi desno od Al-Akse op.PV), ubijajući dvoje i ranjavanjući dodatnih 11.

I u 2000., tadašnji “izraelski” opozicijski lider Ariel Šaron je ušao na područje Al-Aksa džamiije u pratnji sa 1 000 policajaca, ustvrdivši da će mjesto uvijek ostati trajno “u našim rukama” – što je bio čin koji je pomogao poticanje druge Intifade.

Muslimani bilo kakvo jevrejsko zadiranje na područje džamije vide kao napad na njihovu vjeru. Šejh Muhamed Husein je šef Vrhovnog muslimanskog vijeća, koje upravlja Al-Aksom. “Džamija je dio naše vjere. Izričito je spomenuta u Kur'anu po imenu,” rekao je. “Prema tome, židovska agresija protiv džamije i Haram al-Šerifa je ravna napadanju Ka'abe u Mekki, najsvetijem mjestu u Islamu.”

On dodaje: “Ne mogu zamisliti da muslimani diljem svijeta ostaju mirni dok gledaju kako židovi skrnave njihovo sveto mjesto. Ovaj problem nadilazi politiku. To je mnogo veće od politike.”

Izvor: Al-Jazeera

Prijevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz