Millet Ibrahima: Oni koji pomažu nevjernike protiv muslimana su nevjernici (šejh Sulejman el-Ulvan)

Popularno na sajtu

Oni koji pomažu nevjernike protiv muslimana i pomažu krstaše protiv muvehhida i proganjaju vjernike u korist kafira, takvi nisu muslimani, takvi nisu muslimani, takvi nisu muslimani! Ne smije biti razilaženja u pogledu njihovog riddeta (otpadništva), jer ono što oni rade je oprečno osnovi imana i ne može se objediniti zajedno sa njim (tj. ne može se objediniti kod čovjeka osnova imana i pomaganje nevjernika protiv vjernika op.prev).

Nevjernici se bore protiv vjernika zbog njihove vjere i kako bi umjesto tevhida zavladao širk i laički zakoni umjesto šerijata Gospodara. Stoga su oni koji ih u tome pomažu izdajnici i murtedi. I nije uslov za njihov tekfir da oni ohalale takav postupak ili da to rade iz ljubavi prema nevjernicima. Uvjetovanje ovih stvari jeste govor murdžija i džehmija. Kaže Uzvišeni:

وَلَوْ كَانُواْ يُؤْمِنُونَ بِٱللَّهِ وَٱلنَّبِىِّ وَمَآ أُنزِلَ إِلَيْهِ مَا ٱتَّخَذُوهُمْ أَوْلِيَآءَ وَلَٰكِنَّ كَثِيرًا مِّنْهُمْ فَٰسِقُونَ

„A da su vjerovali u Allaha i Vjerovjesnika, i ono što je objavljeno njemu, ne bi njih (nevjernike) uzimali za prijatelje. Ali su mnogi od njih prema Allahu buntovni.“ (Maide, 81)

Ebu Muhammed Ibn Hazm u svom djelu El-Muhalla kaže: „Ispravno je da se riječi Uzvišenog:

ومن يتولهم منكم فإنه منهم

‘A njihov je i onaj od vas ko ih za prijatelje prihvati.’ (Maide, 51)

shvataju u njihovom spoljašnjem značenju, te da je takav nevjernik. Ovo je istina oko koje se neće razići dva muslimana.

Uzvišeni Allah je u Svojoj Knjizi onoga koji pomaže nevjernike protiv vjernika nazvao munafikom, onim čije je srce bolesno i fasikom, i učinio ga od njih (nevjernika), te je o onima koji prijateljuju sa nevjernicima rekao:

وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ فَلَيْسَ مِنَ ٱللَّهِ فِى شَىْءٍ إِلَّآ أَن تَتَّقُواْ مِنْهُمْ تُقَىٰةً

„A ko to čini, s Allahom nema ništa! Osim ako to učinite da bi se od njih zaštitili.“ (Alu Imran, 28)

Ajet ukazuje da je onaj ko nevjernike uzme za prijatelje i pomagače izašao iz okrilja Šerijata. To je upravo značenje riječi Uzvišenog: „A ko to čini, s Allahom nema ništa!“


Iz audio predavanja „Millet Ibrahima – vjera Ibrahimova“ šejha Sulejmana el-Ulvana, Allah ubrzao njegovo oslobađanje iz zatvora saudijskog taguta.
Naslov je od Puta vjernika
Ostali dijelovi serijala ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz