Izraelski general-major: Nastavak rata može dovesti do kolapsa Izraela

Popularno na sajtu

Rezervni general-major izraelske vojske Itzhak Brik rekao je da Izrael nema sposobnost dobiti rat protiv Hamasa ili protiv libanskog Hezbollaha, upozoravajući da bi nastavak rata u Gazi mogao dovesti do njegovog kolapsa.

U izjavama koje su u četvrtak prenijeli izraelski mediji, Brik je dodao da je izraelska vojska mala i dotrajala i da nema viška snaga, a svakim danom nastavka rata situacija je sve gora.

Dodao je da ratni lideri u Izraelu na političkom i vojnom nivou ne žele priznati greške za koje snose odgovornost, već, kako je rekao, vode Izrael u ponor.

Zbog neuspjeha Izraela da okonča rat, sukob će se pretvoriti u rat iscrpljivanja koji će trajati godinama i na kraju će dovesti do kolapsa Izraela, dok će vremenom Izrael biti izložen sve većoj globalnoj izolaciji.

S druge strane, ljevičarski izraelski pokret „Postoji granica“ otkrio je da je broj onih koji su odbili služenje vojnog roka u redovima rezervnih snaga izraelske vojske porastao na neviđen način.

Od početka kopnene invazije na Pojas Gaze 27. oktobra prošle godine, izraelske snage su pretrpjele velike gubitke vojnika i opreme.

Izraelska vojska je objavila da su od početka rata 7. oktobra poginula 642 izraelska vojnika, a ranjeno je 3.643. Neki izraelski izvori kažu da su stvarne brojke veće.

IZVOR: AL JAZEERA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz