Palestinci najavili tri dana gnjeva zbog Trumpovog plana za Jerusalem

Objavljeno / ažurirano:

Palestinske frakcije najavile su tri dana gnjeva zbog najave odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kojom bi trebao priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela i tamo preseliti Ambasadu SAD-a iz Tel Aviva.

Trump je u utorak obavijestio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i jordanskog kralja Abdullaha o planu preseljenja, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu i predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu al-Sisiju da bi ih upoznao s time.

Visoki američki zvaničnici rekli su da će Trump, po svoj prilici, u srijedu priznati Jerusalem kao glavni grad jevrejske države, ali da će preseljenje Ambasade odgoditi za još šest mjeseci iako se očekuje da će narediti da odmah počne planiranje selidbe, objavili su izraelski mediji.

Isti izvori, međutim, upozorili su da još nema njegove konačne odluke, navodi agencija Beta.

‘Politička ucjena’

O priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i odgađanju preseljenja javio je i New York Times.

Američki i svjetski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog mogućeg nasilja i odmazde koje bi takav čin izazvao.

Trumpovoj namjeri opire se odjel za Bliski istok u State Departmentu te brojni američki ambasadori u tom dijelu svijeta vjerujući da će se zbog toga pogoršati sigurnosna situacija.

Američke obavještajne procjene govore da bi taj potez mogao izazvati odmazdu protiv Izraela i američkih interesa u tom području.

Poziv na okupljanje

Palestinske organizacije nazvale su Trumpovu politiku “političkom ucjenom koja će ga onemogućiti da postigne rezultate u regiji”.

U zajedničkom saopćenju palestinske “nacionalne i islamske snage” najavile su proteste i pozvale svoj “narod u Izraelu i širom svijeta da se okupi u gradskim centrima i izraelskim ambasadama i konzulatima s ciljem da izrazi općenarodni gnjev”.

 

Ujedno se poziva na hitne sastanke islamskih zemalja kako bi se naglasilo odbacivanje američkih poteza u Jerusalemu.

Abbas će nastaviti pozivati svjetske čelnike da bi spriječio korak koji smatra neprihvatljivim.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Islam, priroda

Šutnja i govor

Šutnja je veoma lagana i čovjeku nikakve troškove ne donosi, već ga čuva od mnogih problema i neprijatnih situacija, i odstranjuje od njega mnoge...

Preporučeni sadržaj

Bijela kuća

Mediji: Izrael postavio špijunske naprave u blizini Bijele kuće

Sprave za nadgledanje locirane blizu Bijele kuće u posljednje dvije godine po svoj prilici postavio je Izrael, izjavili su bivši zvaničnici SAD-a za magazin Politico. Sudeći...
Nemoj da ih se bojis

Nemoj da ih se bojiš!

Islamske teme