Categories:

Pentagon: Američka vojska u Siriji sve dok je to potrebno

Objavljeno / ažurirano:

Sjedinjene Američke Države ostat će vojno prisutne u Siriji sve dok to bude potrebno, rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon.

“Zadržat ćemo vojnu prisutnost na terenu sve dok bude potrebna, radi podrške našim partnerima i sprečavanja povratka terorističkih grupa” u toj zemlji, rekao je.

Iako koalicija protiv ISIL-a koju predvodi SAD procjenjuje da je preostalo manje od 3.000 pripadnika te oružane grupe u Iraku i u Siriji, Washington ne želi teren u Siriji prepustiti Rusiji i Iranu.

“Kako bi poraz ISIL-a bio trajan, koalicija mora biti sigurna da se ne mogu pregrupisati, pridobiti izgubljenu teritoriju ili pripremati atentate u inozemstvu”, rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane.

ISIL-ova prijetnja Evropi

Sjedinjene Američke Države nisu intervenisale u Siriji na traženje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, već zvanično kako bi odgovorile na prijetnju koju su atentati ISIL-a predstavljali za evropske saveznice Washingtona u okviru NATO-a.

Zato SAD “nastavlja napore u protivterorističkoj borbi i stabilizaciji”, objasnio je Pahon.

Vojno povlačenje SAD-a zavisit će od stanja na terenu, dodao je.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Dova za sreću u ljubavi

0
Pitanje: Selamu alejkum. Da li mi možete reći dovu, i kako je moram proučiti da bih imao sreće u ljubavi? Hvala unaprijed. Odgovor: We alejkum...

Preporučeni sadržaj

Pet vrsta iskušenja

0
Abdullah ibn Omer, radijellahu 'anhu, kaže: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo prema nama i rekao: "O skupino muhadžira, molim Allaha, dželle šanuhu,...

Islamske teme