Pentagon: Američka vojska u Siriji sve dok je to potrebno

Objavljeno / ažurirano:

Sjedinjene Američke Države ostat će vojno prisutne u Siriji sve dok to bude potrebno, rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon.

“Zadržat ćemo vojnu prisutnost na terenu sve dok bude potrebna, radi podrške našim partnerima i sprečavanja povratka terorističkih grupa” u toj zemlji, rekao je.

Iako koalicija protiv ISIL-a koju predvodi SAD procjenjuje da je preostalo manje od 3.000 pripadnika te oružane grupe u Iraku i u Siriji, Washington ne želi teren u Siriji prepustiti Rusiji i Iranu.

“Kako bi poraz ISIL-a bio trajan, koalicija mora biti sigurna da se ne mogu pregrupisati, pridobiti izgubljenu teritoriju ili pripremati atentate u inozemstvu”, rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane.

ISIL-ova prijetnja Evropi

Sjedinjene Američke Države nisu intervenisale u Siriji na traženje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, već zvanično kako bi odgovorile na prijetnju koju su atentati ISIL-a predstavljali za evropske saveznice Washingtona u okviru NATO-a.

Zato SAD “nastavlja napore u protivterorističkoj borbi i stabilizaciji”, objasnio je Pahon.

Vojno povlačenje SAD-a zavisit će od stanja na terenu, dodao je.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

islam coast sun

Komentar hadisa o dobru i zlu od šejha Saliha Fewzana

Hvala i zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost za grijehe tražimo. Allahu se utječemo od zla naših duša i od...

Preporučeni sadržaj

islamske teme

Onaj ko čini dobra djela neće nikad biti ponižen od Allaha

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Činilac dobra je zaštićen od zlog uništenja.” (Al-Silsilah al-Sahihah) Kada su smutnje tek nastupile, Talk...

Islamske teme