Palestinski premijer o Trumpovom “sporazumu stoljeća”: Nije to mirovni plan za Bliski istok, već plan spasa za Trumpa i Netanyahua

Objavljeno / ažurirano:

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je da je najavljeni bliskoistočni mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa ustvari plan kojim Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu žele sačuvati vlastite političke karijere, javlja Anadolu Agency (AA).

“Takozvani sporazum stoljeća je plan kojim se Trump želi spasiti od opoziva, a Netanyahu od zatvora zbog korupcije. Nije to nikakav mirovni plan za Bliski istok, već plan spasa za Trumpa i Netanyahua“, poručio je šef palestinske vlade Shtayyeh.

Ukazujući na period kada američki predsjednik želi objaviti sadržaj plana za rješenje bliskoistočne krize, Shtayyeh je kazao da je jasno da Trump i Netanyahu žele zadovoljiti sve izraelske zahtjeve i ovjekovječiti okupaciju palestinske zemlje.

“Palestina nikada neće prihvatiti takav plan. Pozivamo arapske zemlje da ne budu zloupotrijebljene u tom planu i da štite Palestinu. Američki plan je oprečan naporma koje u mirovnom procesu ulažu arapske, evropske i druge zemlje“, poručio je Shrayyeh.

Palestinski premijer je uputio i poruku sućuti Turskoj i turskom narodu zbog zemljotresa u kojem je u petak na istoku te zemlje poginulo najmanje 39 osoba.

Ranije je najavljeno da će američki predsjednik Trump sutra u Bijeloj kući primiti izraelskog premijera Menjamina Netanyahua i njegovog oponenta Bennyja Gantza, a da će do tada objaviti i sadržaj mirovnog plana za Bliski istok kojeg naziva sporazumom stoljeća.

(Anadoly Agency)

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme