Imovinsko osiguranje

Objavljeno / ažurirano:


PITANJE: 
Da li je dozvoljeno imovinsko osiguranje ?

ODGOVOR: Kada se kaže imovinsko osiguranje, misli se na ugovor po kojem je osiguranik obavezan davati svaki mjesec ili godinu (shodno ugovoru) određeni iznos imetka osiguravajućem društvu, dok je osiguravajuće društvo obavezno snositi troškove eventualne štete kojoj može biti izložen osigurani imetak.

Poznato je da osiguranik gubi u svakom slučaju, a društvo može dobiti ili izgubiti. Drugim riječima: ako šteta bude veća od količine novca koju je uplatio osiguranik, osiguravajuće društvo će biti na gubitku, a u slučaju da šteta bude manja ili je u osnovi ne bude, društvo će biti na dobitku, a osiguranik na gubitku.

Svaki ugovor (poslovanje) u kojem se čovjek kreće između dobitka i gubitka (štete) spada u kocku, koju je Allah, dželle šanuhu, zabranio u Svojoj Časnoj Knjizi i spomenuo ju je zajedno sa alkoholom i obožavanjem kipova. Zatim, svaka vrsta osiguravanja koja je zasnovana na nepoznanici (neizvjesnosti) je zabranjena, a dokaz za to su riječi Ebu Hurejre, radijallahu anhu: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio kupoprodaju koja se zasniva na nepoznanici.” (Muslim, poglavlje “Kupoprodaja”, 1513)

Šejh Ibn Usejmin

Iz knjige: Fetve uleme dvaju Harema

NOVO NA SAJTU

Guterres: Koronavirus izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata

0
Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da se svijet suočava s najizazovnijom krizom nakon Drugog svjetskog rata, izazvanom pandemijom koronavirusa koja prijeti...

Preporučeni sadržaj

Iran: Broj umrlih od korona virusom povećan na 1.284 osobe, svakih...

0
U Iranu je od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrlo još 149 osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 1.284, prenosi Anadolu...

Islamske teme