Snage Assadovog režima i Rusije izvele nove napade na Idlib: Poginulo petoro civila

Popularno na sajtu

Najmanje petoro civila ubijeno je u napadima koje su u deeskalacijskoj zoni Idliba izvele snage lojalne režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovi ruski saveznici, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Opservatorija zračnog prostora pod kontrolom opozicije javljaju da ruske zračne snage od sinoć izvode napade u naseljenim mjestima Khan al-Subul, Masaran, Hamidiyye, Shinan i Bzabor, dok zračne snage Assadovog režima gađaju naselja u regijama Sheraqib i Marrutunnuman.

Iz civilne zaštite Bijeli šljemovi javljaju da je u tim napadima ubijeno najmanje petoro civila.

Prije početka sirijskog rata, u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je prepolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tada svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

(Anadoly Agency)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz