Palmer iznio planove SAD-a za Srbiju, Kosovo i BiH

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da Srbija prekine kampanju u svijetu za neprizavanje Kosova.

Popularno na sajtu

Jedan od glavnih prioriteta SAD-a koji ima značajan utjecaj na cijelu regiju i sigurnost je normalizacija odnosa Srbije i Kosova, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

U svjedočenju pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata i pododborom za Evropu i saradnju o regionalnoj sigurnosti, on je rekao da dok pregovori stoje dvije strane riskiraju da propuste najbolju šansu u generaciji da normaliziraju odnose i krenu naprijed ka sigurnijoj i prosperitetnoj budućnosti, prenosi Tanjug.

Dodao je da postizanjem takvog sporazuma dvije strane mogu osloboditi ekonomski potencijal zahvaljujući miru i integraciji.

Šta SAD očekuje od Kosova i Srbije

Palmer je rekao da SAD očekuju da nova vlada Kosova ukine 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da Srbija prekine kampanju u svijetu za nepriznavanje Kosova.

“Očekujemo da će nova vlada Kosova demonstrirati posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendirati takse uvedene na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su nanijele štetu međunarodnoj poziciji Kosova”, kazao je Palmer, dodajući da “Srbija, sa svoje strane, mora prestati s kampanjom delegitimiranja Kosova u međunarodnoj zajednici”.

“Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa”, rekao je.

Palmer je dodao da je, zbog strateškog značaja ovog pitanja i historijskog i ograničenog prostora da Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatan sporazum, predsjednik SAD-a Donald Trump također imenovao ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella kao specijalnog predsjedničkog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova.

“Zajedno ćemo ambasador Grenell i ja raditi na tome da pomognemo dvjema stranama da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angažiranje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojat ćemo pomoći stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum, koji je trajan, primjenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost”, kazao je Palmer.

Optužbe na račun Milorada Dodika

Govoreći i Bosni i Hercegovini, specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan je rekao da i dalje smatra kako je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, nacionalističko i da ne radi dovoljno da bi pomogli običnim građanima.

Palmer je kazao da nadu Bosni i Hercegovini ipak daje to što su se pojavile nove generacije političkih lidera na kantonalnim i općinskim nivoima, navodeći kao pozitivan primjer Kanton Sarajevo.

“I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti i, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje”, rekao je Palmer.

On je pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata optužio člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da blokira NATO put Bosne i Hercegovine, ističući da je Dodik više zabrinut za svoju poziciju u bh. entitetu Republika Srpskanego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na pitanja senatora o ulozi Rusije, Palmer je rekao da je primarni cilj Moskve u regiji zaustavljanje puta zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u euroatlantskim institucijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: