Politika negiranja genocida: Srbijanski predsjednik negirao jedan od najgorih srpskih zločina na Kosovu

Objavljeno / ažurirano:

Političari sa Kosova reagirali su oštro na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je “zastrašujuće to što je bivši ministar administracije i lokalne samouprave [Kosova] Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora jer je za zločin u Račku rekao da je izmišljen”.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je na svom Twitter nalogu napisao da zvaničnici iz Srbije “negiraju jedan od najgorih zločina počinjenih nad civilima koji se dogodio u Evropi”, a koji je potvrdio Haški tribunal.

Navodi da se Srbija mora odreći “genocidne” politike, jer se pomirenje i pravda ne mogu graditi na osnovu negiranja zločina, prenosi Tanjug.

‘Masakr koji je zaprepastio svijet’

Odlazeći premijer Kosova Ramush Haradinaj napisao je na Twitteru da je “masakr u Račku 1999. godine zaprepastio svijet”.

Smatra da Vučićevo negiranje pokazuje da Srbija “čuva Miloševićev genocidni mentalitet”.

Haradinaj je dodao da je “šokantno” da “predvodnik ka Evroskoj uniji” gaji etničku mržnju i “minimizira šanse za mir i pomirenje u regijiu”.

Ministar vanjskih poslova u odlazećoj Vladi Klosova Behgjet Pacolli je, također na Twitteru, napisao da osuđuje politiku negiranja ratnih zločina od strane Srbije i predsjednika Vučića.

“Ovo je protiv žrtava i protiv pomirenja”, napisao je Pacolli.

‘Negiranje zločina je sramota za Srbiju’

Ambasadorica Kosova u SAD-u Vlora Citaku je napisala da su “izjave koje negiraju zločin sramota za Srbiju”, a izjavu Vučića nazvala “ludilom”.

“Račak je bio tragedija, koja se razotkrila svijetu pravu okrutnost srbijanskog režima na Kosovu”, tvrdi Citaku u objavi na svom Twitter nalogu.

Aleksandar Vučić nazvao je ranije u četvrtak “zastrašujućim” to što je Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora zato što je za zločin počinjen u Račku rekao je da je izmišljen.

Poručio je da i on sam ponavlja da je to fabricirani zločin i upitao “da li će zbog toga sve da nas osude?”

U Račku vojska Srbije ubila 45 ljudi

Bivši ministar administracije lokalne samouprave Kosova Ivan Todosijević u četvrtak je prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora za krivično djelo “izazivanje rasne, nacionalne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Nebojša Vlajić, Todosijevićev advokat, potvrdio je za Anadoliju da je u Osnovnom sudu u Prištini usmeno izrečena presuda dvije godine zatvora.

Todosijević je osuđen zbog izjave koju je dao dok je bio ministar u Vladi Kosova povodom 20. godišnjice NATO-ovog bombardiranja na ceremoniji u Zvečanu.

Tada je rekao da je “povod za agresiju na našu zemlju [tadašnju Saveznu Republiku Jugoslavije, odnosno Srbiju i Crnu Goru] bila takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu, izmišljeni Račak”.

Račak je mjesto u kojem je vojska SR Jugoslavije tokom rata na Kosovu 15. januara 1999. ubila 45 ljudi, što je bio povod za NATO-ovo bombardiranje, koje je počelo 24. marta te godine i trajalo 78 dana, izbacivši snage Slobodana Miloševića sa Kosova.

Srpska lista prijeti bojkotom

Todosijević je na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra izabran za zastupnika Srpske liste u Skupštini Kosova.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je u četvrtak da će, ako presudu Todosijeviću potvrdi i Apelacijski sud, pozvati sve predstavnike srpskog naroda da napuste institucije na Kosovu u kojima rade, objavio je Tanjug.

Naveo je da će, ako ta presuda ostane na snazi i bude potvrđena na višoj instanci, pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mjesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama Kosova.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Preporučeni sadržaj

Islamske teme