Politika negiranja genocida: Srbijanski predsjednik negirao jedan od najgorih srpskih zločina na Kosovu

Popularno na sajtu

Političari sa Kosova reagirali su oštro na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je “zastrašujuće to što je bivši ministar administracije i lokalne samouprave [Kosova] Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora jer je za zločin u Račku rekao da je izmišljen”.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je na svom Twitter nalogu napisao da zvaničnici iz Srbije “negiraju jedan od najgorih zločina počinjenih nad civilima koji se dogodio u Evropi”, a koji je potvrdio Haški tribunal.

Navodi da se Srbija mora odreći “genocidne” politike, jer se pomirenje i pravda ne mogu graditi na osnovu negiranja zločina, prenosi Tanjug.

‘Masakr koji je zaprepastio svijet’

Odlazeći premijer Kosova Ramush Haradinaj napisao je na Twitteru da je “masakr u Račku 1999. godine zaprepastio svijet”.

Smatra da Vučićevo negiranje pokazuje da Srbija “čuva Miloševićev genocidni mentalitet”.

Haradinaj je dodao da je “šokantno” da “predvodnik ka Evroskoj uniji” gaji etničku mržnju i “minimizira šanse za mir i pomirenje u regijiu”.

Ministar vanjskih poslova u odlazećoj Vladi Klosova Behgjet Pacolli je, također na Twitteru, napisao da osuđuje politiku negiranja ratnih zločina od strane Srbije i predsjednika Vučića.

“Ovo je protiv žrtava i protiv pomirenja”, napisao je Pacolli.

‘Negiranje zločina je sramota za Srbiju’

Ambasadorica Kosova u SAD-u Vlora Citaku je napisala da su “izjave koje negiraju zločin sramota za Srbiju”, a izjavu Vučića nazvala “ludilom”.

“Račak je bio tragedija, koja se razotkrila svijetu pravu okrutnost srbijanskog režima na Kosovu”, tvrdi Citaku u objavi na svom Twitter nalogu.

Aleksandar Vučić nazvao je ranije u četvrtak “zastrašujućim” to što je Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora zato što je za zločin počinjen u Račku rekao je da je izmišljen.

Poručio je da i on sam ponavlja da je to fabricirani zločin i upitao “da li će zbog toga sve da nas osude?”

U Račku vojska Srbije ubila 45 ljudi

Bivši ministar administracije lokalne samouprave Kosova Ivan Todosijević u četvrtak je prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora za krivično djelo “izazivanje rasne, nacionalne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Nebojša Vlajić, Todosijevićev advokat, potvrdio je za Anadoliju da je u Osnovnom sudu u Prištini usmeno izrečena presuda dvije godine zatvora.

Todosijević je osuđen zbog izjave koju je dao dok je bio ministar u Vladi Kosova povodom 20. godišnjice NATO-ovog bombardiranja na ceremoniji u Zvečanu.

Tada je rekao da je “povod za agresiju na našu zemlju [tadašnju Saveznu Republiku Jugoslavije, odnosno Srbiju i Crnu Goru] bila takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu, izmišljeni Račak”.

Račak je mjesto u kojem je vojska SR Jugoslavije tokom rata na Kosovu 15. januara 1999. ubila 45 ljudi, što je bio povod za NATO-ovo bombardiranje, koje je počelo 24. marta te godine i trajalo 78 dana, izbacivši snage Slobodana Miloševića sa Kosova.

Srpska lista prijeti bojkotom

Todosijević je na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra izabran za zastupnika Srpske liste u Skupštini Kosova.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je u četvrtak da će, ako presudu Todosijeviću potvrdi i Apelacijski sud, pozvati sve predstavnike srpskog naroda da napuste institucije na Kosovu u kojima rade, objavio je Tanjug.

Naveo je da će, ako ta presuda ostane na snazi i bude potvrđena na višoj instanci, pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mjesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama Kosova.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz