Izrael planira da okupira i anektira Jordansku dolinu

Izraelski premijer kaže da je o prijedlogu o aneksiji dijela Zapadne obale razgovarao i s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Objavljeno / ažurirano:

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da njegova zemlja ima puno pravo da izvrši aneksiju Jordanske doline.

Rekao je da je o svom prijedlogu za aneksiju strateškog dijela okupirane Zapadne obale razgovarao tokom sastanka u Lisabonu s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Dodao je da je rekao Pompeu da Izrael ima puno pravo to uraditi, ako se na to odluči, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zajednički dogovor o odbrani

Jordanska dolina je plodna kotlina, koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale i u kojoj živi približno 9.500 jevrejskih doseljenika.

Izrael smatra da je Jordanska dolina važna tampon-zona za ekonomiju i sigurnost te zemlje i zahtijeva da ti prostori budu pod njegovom kontrolom.

Izraelski premijer je kazao kako se dogovorio s Mikeom Pompeom da rade na planovima za postizanje zajedničkog dogovora o odbrani.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Kako postupiti protiv nasilnika i griješnika iz redova muslimanskih vladara

0
Što se tiče džihada protiv vladara i kraljeva, to će se učiniti time što ćemo ih savjetovati i upozoravati podsjećanjem na njihove obaveze i...

Preporučeni sadržaj

Uloga Irana i Hezbolaha u ratu protiv Amerike i “Izraela” i...

1
Iza američke dominacije u svijetu, i dominacije "Izraela" na Bliskom istoku, postoje dva svjetska aktera koji se, na prvi pogled, suprotstavljaju Americi i "Izraelu"....
abdest

Nedoumice u vezi s abdestom

Islamske teme