Premijer Kosova: Srbija prijeti trećim balkanskim ratom

Popularno na sajtu

Premijer Kosova Albin Kurti je optužio Srbiju da prijeti da izazove treći balkanski rat te da se ponaša kao Njemačka između dva svjetska rata.

U intervjuu za britanski Daily Telegraph upozorava da bi nedavne krize na Kosovu i u Bosni i Hercegovini mogle eskalirati ako zapadne vlade to ne shvate ozbiljno, prenosi Tanjug.

“Mislim da je definitivno situacija opasnija nego ranije, žele se ponašati kao da su Njemačka između dva svjetska rata – ako nam nećete udovoljiti, izazvat ćemo još jedan. Zato što su napravili jednu rundu [ratova] devedesetih”, rekao je Kurti.

‘Za koga Srbija kupuje oružje?’

Kazao je da posljednjih godina vrtoglavo rastu cifre koje Srbija troši na vojni budžet i zapitao “za koga sve to kupuju?”

Daily Telegraph u tekstu navodi da je budžet Srbije za odbranu porastao od 2015. godine za gotovo 70 posto, na milijardu i po dolara godišnje, što je čini najvećim vojnim “trošadžijom” na Zapadnom Balkanu.

Srbija je uveliko, dodaje list, modernizirala svoju avijaciju i kupila bespilotne letjelice, avione i protuzračne odbrambene sisteme od Rusije i Kine.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz