Prvi put u S. Arabiji: Zatvorenici stupili u štrajk glađu

Twitter nalog @m3takl navodi da je jedan broj učenjaka stupio u štrajk glađu zajedno s borcem za ljudska prava Abdullahom al-Hamidom

Popularno na sajtu

Twitter-nalog grupe aktivista Zatvorenici savjesti (@m3takl) otkriva da je dr. Abdullah al-Hamid, zatvorenik u Saudijskoj Arabiji, stupio u štrajk glađu u nedjelju u znak protesta protiv hapšenja i zlostavljanja kojem je izložen zajedno s jednim brojem propovjednika, učenjaka i boraca za ljudska prava u zatvorima te države.

Twitter-nalog @m3takl navodi da je jedan broj učenjaka stupio u štrajk glađu zajedno s borcem za ljudska prava Abdullahom al-Hamidom, uz obećanje da će obznaniti spisak s imenima zatvorenika koji su zaista stupili u štrajk, što je prvi takav slučaj u saudijskim zatvorima otkad je počela posljednja kampanja hapšenja u Saudijskoj Arabiji protiv aktivista i učenjaka.

U saopćenju koje je izdao iz zatvora Al-Hamid kaže kako je tražio od saudijskih vlasti da svi mirni i prodemokratski aktivisti budu pušteni na slobodu, kao i svi zatvorenici koji su nezakonito iza rešetaka i oni koji su izražavali svoje mišljenje.

Zaprijetio je da će stupiti u otvoreni štrajk koji neće prekinuti ako saudijske vlasti nastave kažnjavati ljude i neosnovano ih držati u zatvoru zbog iznošenja mišljenja.

Mislilac i pjesnik

Al-Hamid je u saopćenju objavljenom na profilu grupe @m3takl, koja se bavi pitanjima zatvorenika u Saudijskoj Arabiji, rekao da je već ranije iznosio tri inicijative, od kojih je jedna bila prije tri godine, sa zahtjevom da se uhapšeni aktivisti puste na slobodu, ali da od toga nije bilo nikakve koristi.

Saudijski borac za ljudska prava Yahya Asiri kaže da je Al-Hamid stupio u štrajk glađu u znak protesta protiv hapšenja reformatora i boraca za ljudska prava, i to u vrijeme kad Saudijska Arabija poziva na reforme. Asiri je ranije pozvao da se izvrši pritisak na Saudijsku Arabiju kako bi oslobodila zatvorenike, rekavši kako odbacuje mogućnost da će ta država odgovoriti na zahtjeve štrajkača.

Abdullah al-Hamid al-Tamimi saudijski je mislilac, pjesnik, borac za ljudska prava i suosnivač Udruženja za građanska i politička prava (ACPRA). Doktorat je stekao na Univerzitetu Al-Azhar, bio je kritičar i zagovornik reformi. Šest puta je hapšen, posljednji put u martu 2009. Osuđen je na deset godina zatvora i određena mu je zabrana putovanja.

Al-Hamid je 2018. dobio “Nagradu za ispravno življenje”, poznatu i kao “Alternativna Nobelova nagrada”, u vrijednosti 350.000 dolara, s još dvojicom najpoznatijih saudijskih boraca za ljudska prava.

Prazni stomaci

Nalog Zatvorenici savjesti pokrenuo je hashtag pod nazivom #Štrajk_učenjaka_u zatvorima, u znak podrške saudijskim učenjacima i zatvorenicima koji su stupili u štrajk glađu. Tviteraši i aktivisti pozvali su na što intenzivniju upotrebu tog hashtaga kao izraz podrške tim zatvorenicima.

Korisnik Twittera Turki al-Shalhoub objavio je na svom nalogu da je bitka “praznih stomaka” izuzetno teška jer može dovesti i do smrti. Međutim, takva bitka je neophodna i neminovna kad je riječ o slobodi i ljudskom dostojanstvu.

Abdullah al-Ouda, sin poznatog saudijskog učenjaka Salmana al-Oude, koji je također u zatvoru, napisao je na Twitteru da “štrajk u koji su ova braća stupila kako bi riješila problem baca svjetlo i na sistematsko kršenje ljudskih prava zatvorenika i zatvorenica. Puštanje na slobodu svih proizvoljno uhapšenih zatvorenika i zatvorenica predstavlja put reformi i pomirenja s narodom”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz