Categories:

Raste bilans stradalih u sukobima u Tripoliju

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 174 osobe poginule su u sukobima koji su u glavnom gradu Libije Tripoliju eskalirali početkom mjeseca.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević u utorak je u Ženevi rekao da je među ubijenima najmanje 14 civila, prenosi Anadolija.

Također je rekao da je u sukobima u Tripoliju i oko grada ranjeno 756 osoba, uključujući 36 civila.

Agencija za migracije Ujedinjenih naroda ranije je objavila da su nedavni sukobi između rivalskih libijskih strana za kontrolu nad Tripolijem dovele do raseljavanja više od 18.000 ljudi.

Dvije suparničke vlasti

Stéphane Dujarric, glasnogovornik UN-a, rekao je da je približno 3.000 migranata ostalo zatočeno u prihvatnim centrima blizu područja sukoba.

Khalifa Haftar, vojni zapovjednik sa sjedištem u istočnoj Libiji, 4. aprila pokrenuo je vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim ubijen višedesetljetni vođa Muammar Gaddafi.

Otad su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti: jedne u istočnoj Libiji, s kojom je povezan Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržava UN.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Dova za sreću u ljubavi

0
Pitanje: Selamu alejkum. Da li mi možete reći dovu, i kako je moram proučiti da bih imao sreće u ljubavi? Hvala unaprijed. Odgovor: We alejkum...

Preporučeni sadržaj

Pet vrsta iskušenja

0
Abdullah ibn Omer, radijellahu 'anhu, kaže: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo prema nama i rekao: "O skupino muhadžira, molim Allaha, dželle šanuhu,...

Islamske teme