Categories:

Raste bilans stradalih u sukobima u Tripoliju

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 174 osobe poginule su u sukobima koji su u glavnom gradu Libije Tripoliju eskalirali početkom mjeseca.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević u utorak je u Ženevi rekao da je među ubijenima najmanje 14 civila, prenosi Anadolija.

Također je rekao da je u sukobima u Tripoliju i oko grada ranjeno 756 osoba, uključujući 36 civila.

Agencija za migracije Ujedinjenih naroda ranije je objavila da su nedavni sukobi između rivalskih libijskih strana za kontrolu nad Tripolijem dovele do raseljavanja više od 18.000 ljudi.

Dvije suparničke vlasti

Stéphane Dujarric, glasnogovornik UN-a, rekao je da je približno 3.000 migranata ostalo zatočeno u prihvatnim centrima blizu područja sukoba.

Khalifa Haftar, vojni zapovjednik sa sjedištem u istočnoj Libiji, 4. aprila pokrenuo je vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim ubijen višedesetljetni vođa Muammar Gaddafi.

Otad su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti: jedne u istočnoj Libiji, s kojom je povezan Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržava UN.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Erdogan: Klanjanjem džuma-namaza 24. jula Aja Sofiju ćemo otvoriti za molitvu

0
Nakon što je Vrhovni sud Turske danas poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Aja Sofija zvanično biti otvorena za molitvu 24. jula, klanjanjem džuma-namaza, javlja Anadolu Agency (AA).

Preporučeni sadržaj

Islamske teme