Rusija i Turska dogovorile ‘odlučne mjere’ za Idlib

Ministri odbrane dvije države razgovarali u vrijeme ruskih poziva da Turska ukloni "tvrdolinijaše" iz sirijske regije.

Objavljeno / ažurirano:

Rusija i Turska dobile su stabilizaciju sirijskog Idliba koristeći „odlučne mjere“ u vrijeme kada tvrdolinijaški borci nastavljaju preuzimati kontrolu u dijelovima sjeverozapadne provincije kod turske granice.

U zajedničkoj izjavi u ponedjeljak nije bilo detalja o vojnim potezima niti o vremenu njihove realizacije, a izjava je objavljena nakon razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovog kolege iz Turske Hulusija Akara u Ankari.

Turska, koja podržava umjerene sirijske pobunjenike, i Rusija – glavni strani saveznik sirijske Vlade – u septembru su dogovorili stvaranje demilitarizirane zone u Idlibu iz koje će biti uklonjeno svo teško naoružanje i tvrdolinijaški borci.

Zvanična Ankara je kazala kako će razoružati i ukloniti oružanu grupu Hay'et Tahrir al-Sham (HTŠ – Hejjetu Tahriruš-Šam) koja dominira i širi svoj utjecaj u regiji. Zauzvrat, sirijska Vlada koju podržava Moskva neće pokretati veliku vojnu operaciju protiv grupe koja je ranije bila povezana sa Al-Kaidom.

Samit u četvrtak

Veliki napad mogao bi dovesti do ogromnih civilnih žrtava i izbjegličkog egzodusa ka Turskoj.

Današnje saopćenje je objavljeno u vrijeme poziva iz Moskve za Ankaru da uradi više na ispunjenju dogovora uoči samita o Siriji između lidera Turske, Rusije i Iranu u Rusiji u četvrtak.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova prošle sedmice je rekla kako se situacija u Idlibu rapidno pogoršava, te kako Hay'et Tahrir al-Sham pokušava vojnom silom preuzeti cijelo područje.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NOVO NA SAJTU

Rusija blokira dostavu humanitarne pomoći Sirijcima: Tri miliona ljudi bi moglo...

0
Rusija je uložila veto na obnovu mehanizma kojim bi se omogućilo slanje pomoći UN-a tokom još jedne godine, čime je ugrozila oko tri miliona stanovnika Sirije.

Preporučeni sadržaj

Sirija: U Deri ubijeno ili ranjeno 25 pripadnika proruskog Petog korpusa

0
U eksploziji improvizovane eksplozivne naprave (IEN) ubijeno je pet i ranjeno 20 pripadnika proruskog Petog korpusa koji djeluje u Deri, izvijestio je Sirijski obzervatorij za ljudska prava (SOHR).

Islamske teme