Saudijske vlasti uvećale zatvorsku kaznu šejhu Halidu er Rašidu

Popularno na sajtu

Nakon ”ponovnog suđenja” šejhu Halidu er Rašidu, saudijski žalbeni sud u Rijadu dodao mu je još 8 godina zatvorske kazne koja sada iznosi čak 23. godine.

On je uhapšen 19. marta 2006. godine u Meki dok je završavao Umru s svojom suprugom, i to zbog, vjerovali ili ne, osuđivanja danske karikature Poslanika Muhammeda s.a.w.s. Da je šejh Halid er Rašid danski državljanin i da je istu osudu izrekao u samoj Danskoj, malo je vjerovatno da bi bio uhapšen bez prava da se brani a kamoli da robija 23. godine.
Međutim, ni to nije zadovoljilo zlobnike vladajuće porodice Saud, te šejha izlažu mučenju u zatvoru.

Prenosimo vam kratke vijesti o šejhu Halidu er-Rašidu koje su prenesene od strane šejhovog sina Abdullaha.

(U tekstu ispod je) svjedočenje Abdullaha, sina šejha Halida er-Rašida:

linija

“Osmjeh nije napuštao mog oca od naše prve posjete u tom mjestu (tj. zatvoru) ali prilikom poslednje posjete smo nažalost vidjeli nemoć (slomljenost) na njegovom licu. Molimo Allaha da se osveti onome ko ga doveo u takvo stanje.

Mojem ocu je presuđeno krajnje nepravednom presudom. Suđenje je počelo u neodređeno vrijeme koje je obavljeno priljepljivanjem optužnica a koja je završena odugovlačenjem u drugorazrednoj presudi kojom je dobio 15 godina zatvora.

Optužili su mog oca, šejha Halida er-Rašida, za finansiranje terorizma (tj. džihada na Allahovom putu, op. prev) za pranje novca (tj. sakupljanje donacija, op. prev.) i zabluđivanje omladine (tj. pozivanje u Allahovu vjeru, op. prev).

Žestoko su ga mučili ljudi oficiri, istražitelji – veoma veoma teškim tjelesnim mučenjem.

Nakon ispitivanja bi ga vratili u samicu na kolicima na kojima se zatvorenicima dijeli hrana a on u nesvjesti. (tj. od žestine mučenja šejha on bi pao u nesvjest, op. prev.)

Istražitelji zabranjuju mom ocu da obavlja namaz, a kada bi tražio da obavi namaz bičevali bi ga, tako da je moj otac spajao namaze na kraju noći a njegovo tijelo premoreno.

Moj otac je protestovao glađu nekoliko puta kako bi prestali da ga muče, onda bi ga oni ostavili na jedan kraći rok a onda bi se ponovo vratili i mučili ga više nego prije.

Mom ocu, šejhu Halidu er-Rašidu, istražitelji zabranjuju da spava i po nekoliko dana, toliko da bi on govorio ono što ni sam ne bi razumio od težine umora. Ako bi zaspao, ili sjeo ili ako bi pao u nesvjest – bičuju ga.

Zulumćari hoće da izvedu šejha Halida er-Rašida iz zatvora poniženog (donjeg) a on odbija osim da izađe ponosan (gornji).

Tako mi Allaha, zatvor mu nije povećao osim čvrstinu i ponos.

Uputite puno dova za našeg šejha da ga Allah učvrsti i podari mu izlaz.

Allahu moj, povećaj mu ustrajnost na istini, otkloni njegove brige i izvedi ga ponositog! O Allahu…”

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz