SDF okupatorske milicije proglasile pobjedu u gradu Rakka – „historijski” uspjeh američkih interesa u Siriji

Popularno na sajtu

Poraz koji je IDIŠ doživio gradu Rakka, jednom od najvećih gradova u Siriji i de-facto glavnom gradu te grupe, smatra se „historijskim” uspjehom Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i američkih interesa u Siriji.

Sirijske demokratske snage (SDF), sačinjenje pretežno od brojnih kurdskih militantnih frakcija, izjavile su ovo na svečanoj ceremoniji u petak organizovanoj povodom pobjede.

”Mi posvećujemo ovu pobjedu cijelom svijetu, a Rakku ćemo predati lokalnoj građanskoj upravi” izjavio je Talal Sello, glasnogovornik kurdskih snaga u SDF-u.

Rakka je arapski grad sa dugom i bogatom historijom. Početkom sirijske revolucije (ustanka) u njemu se nisu desile masovne civilne demonstracije kao u gradovima Dara'a, Homs i Halep, ali ono što je zanimljivo, Rakka je prvi veći grad oslobođen od Assadovog režima u brzoj ofanzivi Islamskog Pokreta Ahraru-Šam i Džebhetun-Nusre početkom marta 2013. godine, da bi naredne godine IDIŠ u izdajničkoj kampanji istjerao mudžahide te uspostavio potpunu kontrolu nad gradom kojeg je držao sve do danas.

Grad Rakka je, kao i Mosul i drugi gradovi, tokom borbenih dejstava skoro sravnjen sa zemljom i potpuno raseljen. Avioni američke koalicije su razrušili skoro svaku zgradu. Zapadni novinari kažu da je Rakka grad kojeg je Amerika najžešće bombardovala nakon vijetnamskog rata.

Sirijski opservatorij za ljudska prava navodi da je tokom borbi za Rakku stradalo više od 3.000 civila.

Video razorene Rakke možete pogledati ispod (video sadrži muzičku pozadinu)

U međuvremenu, kurdske snage (SDF) nastavljaju operacije protiv IDIŠ-a u pokrajini Deir ez-Zor čiji gradovi su posljednja IDIŠ-ova uporišta u Siriji.

MAPA: Kontrola teritorija u Siriji

Crveno: Assadov režim i šiitske milicije,
Žuto: Sirijske demokratske snage (SDF-Kurdi),
Zeleno: Sirijski pobunjenici/mudžahidi,
Crno: IDIŠ-ISIL…

(Zaman al-Wasl/Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: