Sirija: Džihadske snage napreduju u zapadnom Halepu

Popularno na sajtu

Intenzivne danonočne borbe odvijaju se već nekoliko dana u zapadnom dijelu grada Halepa koji je inače pod kontrolom Assadovih režimskih snaga, na kojeg su džihadske skupine, sjedinjene u koaliciju Ansar al-Šeriah (Pomagači šerijata) pokrenule veliku ofanzivu. Više o formiranju ove džihadske koalicije pročitajte ovdje.

Džihadske snage su prošle sedmice uspjele u potpunosti zauzeti distrikt (predgrađe) Leyramon, naselja Hamnoun i Khan al-Aval te proteklih dana znatan dio četvrti Al-Zehraa i tehnološki institut čija je zgrada služila kao kasarna i bitan kontrolni punkt Assadovim snagama.

Aktivisti procjenjuju da je u samo u prošlom i ovom mjesecu stradalo nekoliko stotina režimskih i Hezbollahovih boraca koji se znatno oslabljeni i nadjačani, povlače prema režimskom dijelu centralnog Halepa (režim kontroliše veliki dio centralnog i zapadnog Halepa dok džihadske snage kontrolišu južni, istočni i sjeverni dio grada).

Situacija za Assadove režimske snage je krajnje kritična i čini se da grad Halep koji važi za najveći i ujedno najstariji Sirijski grad polako pada pod kontrolu džihadskih i pobunjeničkih skupina.

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz