Sirija: Rusija priprema ofanzivu na Idlib, pobunjenici srušili dva ruska izviđačka aviona

Popularno na sajtu

“Rusija je privremeno obustavila zajedničke patrole sa Turskom, na putu M4 u Idlibu”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova.

Zakharova je na konferenciji za novinare tvrdila da su se rusko-turske patrole zaustavile na magistrali M4 zbog ”stalnih provokacija militanata”.

Glasnogovornica je, kako citira agencija “Sputnjik”, rekla: “Militanti su pojačali napade na položaje režimskih snaga i nastavili sa provokacijama u bezbjednosnom koridoru duž magistrale M4, tako da su patrole privremeno obustavljene”.

“Situacija na cijelom teritoriju Sirije je stabilna, s izuzetkom pokrajine Idlib”, tvrdila je Zakharova, dodajući da opozicione snage granatiraju Assadove milicije i rusku zračnu bazu Hmejmin.

Naravno, navodne provokacije ”militanata iz Idliba” samo su izgovor za nastavak ruskošijitske ofanzive na Idlib i ugrožavanje Turske.

Tahriru-Šam (HTŠ) i Džebhetu-Watanija (NLF) koji čine okosnicu odbrane Idliba rasporedili su snage u punom sastavu duž linije razgraničenja i Džebelu-Zaviji i Sehlul-Ghabu. HTŠ i NLF reorganizirali su snage i uskladili međusobnu koordinaciju te ostale skupine stavili pod jedan lanac komande kako bi se prevazišli nedostaci iz prethodnih bitaka.

Od prošlog marta Turska i Rusija provode zajedničke patrole na putu ”Halep- Latakija” poznatom kao “M4”, a posljednja je bila prije dva dana (broj 24), nakon pauze od nekoliko sedmica.

Pobunjenici srušili dva ruska izviđačka aviona iznad Idliba

Danas, u nedjelju, sirijske pobunjeničke opozicione snage uspjele su oboriti dva ruska izviđačka aviona, natovarena municijom za ruske milicije, na obodima sjeverne Sirije.

“Borci su uspjeli srušiti prvu bespilotnu letjelicu u zračnom prostoru Horsh Benina u oblasti Džebelu-Zavija u južnom dijelu pokrajine Idlib”, javio je dopisnik mreže Nidaa-Surija.

Dodao je da je drugi avion oboren na osi brda Raqim u mjestu Džabel Al-Akrad, sjeverno od Latakije, napominjući da su ta dva aviona oborena nakon što su ciljane lahkim protivavionskim raketama.

Pokrajina Idliba na sjeverozapadu Sirije već danima svjedoči intenzivnim letovima odnosno špijuniranjem ruskih aviona, a prelijetanje je bilo koncentrirano u regiji Džebelu-Zavija i Džebel Al-Akrad, gdje su mudžahidi rasporedili veliki broj boraca.

To se podudara s bombardovanjem sela i gradova juga Idliba i zapadne Hame s teškim artiljerijskim granatama i raketnim bacačima.

Okosnicu otpora Idliba čine dva džihadsko-opoziciona saveznika – Tahriru-Šam (HTŠ) i Džebhetu-Watanija (NLF). Ove dvije grupe ujedno su i jedine preostale velike grupe koje se zalažu za rušenje režima i islamsko uređenje Sirije.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz