Sirija: Oboreno nekoliko ruskih izviđačkih aviona i jedan američki dron, poginuo ruski general

Popularno na sajtu

Turska vojska i islamske opozicione snage oborile su u utorak tri ruska izviđačka aviona na nebu iznad Idliba, objavili su sirijski aktivisti.

Teško je konsolidovati sve vijesti o obaranju letjelica u Siriji, niti identificirati stvarnog uzročnika, budući da neki aktivisti napominju da je najmanje jedna letjelica oborena od strane turske vojske.

Također, ugledni sirijski aktivista @QalaatM navodi da je jedna od oborenih letjelica američki dron US MQ-9, koji je odgovoran za više napada na sirijske opozicionare u zadnjih par mjeseci.

“Ogroman” ruski avion oboren je protivavionskom raketom u sjevernom dijelu Idliba, tačnije u blizini grada Harbanoush, javio je dopisnik mreže Nidaa-Surija.

VIDEO:

Objasnio je da su opozicioni borci uspjeli oboriti i dva aviona na osi “Maarbliet” u mjestu Džebelu-Zawija i osi Najia-Badama kod Džisru-Šhughura.

Obaranje izviđačkih aviona dolazi satima nakon što su ruski ratni avioni ciljali sjeverna područja Idliba s nekoliko zračnih napada.

U nedjelju oborena dvije ruske letjelice

U nedjelju, sirijske opozicione snage uspjele su oboriti dva ruska izviđačka aviona, natovarena municijom za ruske milicije, na obodima sjeverne Sirije.

“Borci su uspjeli srušiti prvu bespilotnu letjelicu u zračnom prostoru Horsh Benina u oblasti Džebelu-Zavija u južnom dijelu pokrajine Idlib”, javio je dopisnik mreže Nidaa-Surija.

Dodao je da je drugi avion oboren na osi brda Raqim u mjestu Džabel Al-Akrad, sjeverno od Latakije, napominjući da su ta dva aviona oborena nakon što su ciljane lahkim protivavionskim raketama.

Pokrajina Idliba na sjeverozapadu Sirije već danima svjedoči intenzivnim letovima odnosno špijuniranjem ruskih i američkih aviona, a prelijetanje je bilo koncentrirano u regiji Džebelu-Zavija i Džebel Al-Akrad, gdje su mudžahidi rasporedili veliki broj boraca.

Okosnicu otpora Idliba čine dva džihadsko-opoziciona saveznika – Tahriru-Šam (HTŠ) i Džebhetu-Watanija (NLF). Ove dvije grupe ujedno su i jedine preostale velike grupe koje se zalažu za rušenje režima i islamsko uređenje Sirije.

Ruski general poginuo u Siriji

Ruski general poginuo je, a tri ruska vojnika su ranjena tokom granatiranja ruskog konvoja nedaleko od Deir al Zora u Siriji, saopćilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

U izvještaju se navodi kako je bomba eksplodirala na putu kojim je prolazio ruski vojni konvoj.

U međuvremenu, nakon šestomjesečnog primirja, na nekoliko gradova koji su pod kontrolom pobunjenika-opozicionara na sjeverozapadu Sirije izvršeni su zračni napadi, iza kojih stoji ruska ratna avijacija.

Prema dostupnim informacijama, borbeni avioni su sa velike visine bombardirali područja oko Harbanusha i Sheik Bar Nara, ali se vjeruje da je riječ o ruskim Suhojima.

Izvor: Ummet Press / Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d