Snažne riječi Omera ibn Hattaba upućene svom generalu u vrijeme rata

Objavljeno / ažurirano:


Vođa pravovjernih nam se ponovo obraća i to kroz pismo koje potiče na razmišljanje i koje je upućeno vođi muslimanske vojske u Perziji. Ovo pismo sadrži detalje onog što je našem ummetu potrebno za uspjeh. Ono nam govori kako se mi muslimani možemo izvući iz ove teške situacije u kojoj se nalazimo. Molimo vas da ne podcjenjujete važnost i značaj ovoga pisma.

Dijagnostičko pismo „Stanje ummeta“ od Omera ibn Hattaba, radijAllahu anhu, upućeno Sa'adu ibn Ebi Vekkasu, komandantu muslimanske vojske u Perziji.

„…Naređujem tebi i svim tvojim trupama (mudžahidima) da budete poslušni Allahu u svim okolnostima, jer je to bolje od oružja i jake ratne strategije (u borbi) protiv neprijatelja.

Naređujem tebi i svim tvojim vojnicima (mudžahidima) da budete oprezniji i da se plašite svojih zločina i grijeha više od svog neprijatelja, jer su zločini i grijesi vojnika opasniji po njih od njihovog neprijatelja.

Muslimani pobjeđuju samo zato što su njihovi neprijatelji neposlušni Allahu, a da nije tako, mi ne bismo bili jači od njih jer su oni mnogobrojniji i bolje naoružani od nas.

Ako budemo činili zločine i grijehe, kao što to oni čine, onda će oni biti superiorniji u snazi i nećemo ih moći pobijediti. Mi ih ne možemo nadjačati (samo) snagom.

Vi bi također trebali da znate da su Allahovi čuvari (meleki) uz vas u vašoj borbi (na Allahovom putu). Oni (bdiju) nad vama i znaju sve što radite.

Stoga, stidite ih se, ne budite neposlušni (čineći zločine i grijehe) dok ste na Allahovom putu i ne recite: ‘Naš neprijatelj je gori od nas, pa nas (zato) neće nadvladati.’ Možda neki ljudi, koji su lošiji od drugih, mogu nadvladati te druge, isto kao što su medžusije nadvladale sinove Israilove kada su postali neposlušni Allahu (čineći zločine i grijehe). Onda su oni (medžusije) ušli duboko u njihove kuće, pa je obećanje (potpuno) ispunjeno. Tražite od Allaha pomoć (i zaštitu) od samih sebe (tj. da vas sačuva od zločina i grijeha), upravo kao što tražite od Allaha pobjedu nad vašim neprijateljima.

Molim se Allahu i za vas i za nas.”

Izvor: ansaaar1.wordpress.com

Prijevod i obrada: Put vjernika

 

Ključne riječi:{tortags,4286,1}

Novo na sajtu

Odgoj djece

Osnovna pravila odgoja djeteta

Osnovna pravila odgoja djeteta se vežu za dva načela: načelo vezivanja i načelo upozoravanja. Ukoliko se dijete još u doba djetinjstva veže za vjerske, duhovne,...

Preporučeni sadržaj

Statistika ruskog terora u Siriji

Ruske snage su za 44 mjeseci krstaštkog terorizma usmrtili preko 3200...

Prema izvještajima Sirijskog obzervatorija za ljudska prava (SOHR), ruske krstaške snage su za 44 mjeseca njihovog terorizma u Siriji usmrtili 1970 djece i 1225...

Islamske teme