Somalija: SAD doniraju vojna vozila ”Puma” za borbu protiv Al-Šababa

Popularno na sajtu

Komandant Kombinovane zajedničke operativne grupe Roga Afrike (CJTF-HOA), general-major Jami Shawley, posjetio je sjedište Misije Afričke unije Somalija (ATMIS) u Mogadišu, glavnom gradu Somalije. Misija Afričke unije je vojna koalicija više zemalja na istočnom kraju kontinenta kojoj je zadaća borba protiv grupe Šebabul-Mudžahidin.

Shawley je razgovarao sa zvaničnicima ATMIS-a tokom svoje posjete 3. avgusta.

Nakon razgovora, SAD su isporučile veliki broj oklopnih vozila svojim saveznicima u Somaliji.

U pisanoj izjavi koju je dala CJTF-HOA, spomenuto je da će pomoć koju su pružile Sjedinjene Države “služiti povećanju sposobnosti ATMIS-a u borbi protiv terorizma i onih koji pokušavaju narušiti stabilnost i sigurnost Somalije”.

Napominjući da su SAD isporučile 24 oklopna transportera PUMA navedenoj formaciji kako bi podržale aktivnosti snaga ATMIS-a, komandant CJTF-HOA general-major Shawley rekao je da će obuku o korištenju oklopnih vozila također obezbijediti SAD.

Sjedinjene Američke Države su također navele da će radio sistem Harris Radio biti doniran Afričkoj uniji kako bi se olakšale operacije patrole i transporta protiv Al-Šababa, istočnoafričkog ogranka Al-Kaide.

Pored podrške koju SAD pružaju dronovima, Afričku uniju, vladu Mogadiša i njene vojne snage podržavaju i druge zapadne sile, kao i Turska.

Prije dvije godine Turska je vladi u Mogadišu poklonila veliki broj oklopnih vozila tipa KIRPI koja će se koristiti protiv Al-Šababa.

Izvor: Mepa News

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz