Srbija i Kosovo u Washingtonu potpisali ekonomski sporazum

Popularno na sajtu

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova, potpisan je danas u Bijeloj kući. Sporazum podrazumijeva, između ostalog, pristupanje Kosova inicijativi “mini-Šchengen”, ulaganje u infrastrukturu…

Sporazum, kako piše Blic, a prenosi Tanjug, predviđa i da Kosovo postane dio inicijative „mini-Schengen“ koji su pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev prošle godine.

Neke od konkretnih koristi toga su, osim stotina miliona godišnje novog srpskog izvoza, i to što se rješava sadašnji zastoj u priznavanju certifikata, ukida mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, a uklanjaju se dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava građanima slobodno kretanje.

Osim toga, priznavanje diploma i profesionalnih certifikata pružit će veće šanse mladim ljudima na obje strane, posebno mladima kojima nisu priznavane diplome.

Sporazum podrazumijeva i ulaganje u mrežu puteva i pruga.

Diirektna pruga do Jadrana

Uz autoput Niš – Priština punog profila, i uz izgledno američko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu željezničku prugu preko Kosova do Jadranskog mora, do luke Drač.

Promjene na graničnim i administrativnim prijelazima, po kojima će strane početi da primjenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje sigurnosnih prijetnji po putnike bit će značajan korak za uvođenje bezviznog režima između građana Srbije i SAD-a.

Sporazum predviđa i otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu.

Ta kancelarija bit će zadužena za podršku projektima i investitorima koji će otvarati fabrike u Srbiji, uz finansijsku podršku, što je veoma snažan signal za američke i evropske investitore, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz