State Department: Rusija širi online dezinformacije o korona virusu

Rusija pokušava da izazove konfuziju u vezi korona virusa šireći teorije zavjere i dezinformacije, navodi State Department.

Popularno na sajtu

Rusija koristi dobro razvijenu online operaciju koja uključuje jedan broj internetskih stranica putem kojih djeluje da izazove konfuziju u vezi korona virusa šireći teorije zavjere i dezinformacije, navodi američki State Department u izvještaju.

Ovakav nalaz objavljen u srijedu rijedak je za administraciju predsjednika Donalda Trumpa koja je oprezna u optuživanju Kremlja za kampanje dezinformacija, posebno u vezi američkih izbora, navodi agencija AP, a prenosi Beta.

State Department je u izvještaju iznio detalje o ciklusu dezinformacija koji podržava Rusija i kojim se online šire lažne informacije putem mreže portala. Napori Kremlja u posljednje vrijeme najviše su usmjereni na teorije zavjere u vezi pandemije, pokazuje izvještaj.

Rusija igra značajnu ulogu u kreiranju i širenju dezinformacija i propagande u vezi mnogih tema”, rekla je Lea Gabrielle, šefica Centra za globalno angažiranje u State Departmentu.

State Department je naveo više od šest internetskih stranica koje služe kao posrednici za Rusiju, koji su širili niz teorija zavjere u vezi pandemije putem društvenih mreža, teme o kojima se žustro raspravljalo na platformama kao što su Facebook, Twitter i Instagram.

‘Sredstvo povezivanja’

Te online medijske kuće izgleda kao da su nezavisne od ruske vlade ali u stvarnosti služe kao “sredstvo povezivanja” između Kremlja i medija koje finansira ruska država koji često promovira iste dezinformacije svojim kanalima, rekla je Gabrielle.

“Zato su efikasne. Teško je za prosječnu osobu koja gleda online kad vidi ove stranice da prepozna povezanost sa Rusijom”, rekla je Gabrielle.

Rusija stalno demantira američke tvrdnje da je iza online kampanja dezinformacija, još prošle sedmice je za slične tvrdnje rečeno da je to “uporna fobija”.

Portali koje je State Department identificirao promovirali su teorije zavjere koje tvrde da je COVID-19 stvoren u laboratoriji kao biološko oružje, da Bill Gates planira da upotrebi pandemiju kao izgovor da ubaci mikročip u ljude i da su planovi za vakcinu za korona virus samo način da farmaceutske kompanije zarade. Ne pružaju se nikakvi dokazi iza tih tvrdnji.

“Rusija ima dugu historiju širenja dezinformacija u vezi zdravstvenih i naučnih pitanja. Ruski ekosistem dezinformacija koristi strah i konfuziju”, rekla je Gabrijel.

Izvještaj State Departmenta je ustanovio da neke od tih portala, dok im raste broj pratilaca na Facebooku i Twitteru umanjuju kolike su im veze sa ruskom obavještajnom službom ili skrivaju finansiranje od Kremlja.

Izmišljeni likovi

Jedan od stranica, Global Research sa sjedištem u Kanadi je sakupio gotovo 300.000 pratilaca putem Facebooka. Internetska stranica redovno objavljuje članke od izmišljenih likova koje je kreirala ruska vojna obavještajna služba GRU. Naslov na jednom nedavnom članku ukazuje da je korona virus potekao iz Sjedinjenih Američkih Država, i taj članak je jedan kineski glasnogovornik prenio preko Twittera dok Twitter nije skinuo tu poruku.

Druga internetska stranica NewsFront sebe predstavlja kao “alternativni” izvor vesti za zapadne korisnike, uprkos izvještajima da ga finansira Kremlj i da je registriran kod ruske vlade, navodi se u izvještaju State Departmenta. Facebook je uklonio desetine naloga i stranica povezanih sa tim portalom u aprilu zbog netačnosti.

Većina drugih internetskih stranica su marginalne, sa malim brojem pratilaca i člancima koji govore o teorijama zavjera o korona virusu koje samo dijele desetine ljudi, navodi State Department.

Pored dokaza da je Rusija pokrenula operaciju dezinformacija na društvenim mrežama tokom predsjedničkih izbora 2016. godine, u izvještaju State Departmenta se ne ispituje kako Rusija, ako uopće to radi, pokreće još jednu kampanju online da utiče na izbore ove godine, navodi agencija AP.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: