Sumorno priznanje generalnog sekretara UN-a: Mržnja prema muslimanima poprimila razmjere epidemije

Mržnja i diskriminacija prema muslimanima porasli su do to mjere da su poprimili ‘razmjere epidemije’, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Popularno na sajtu

Mržnja i diskriminacija prema muslimanima porasli su do to mjere da su poprimili “razmjere epidemije”, upozorio je u srijedu generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres.

Guterres je nagli porast netrpeljivosti prema muslimanima opisao kao dio šireg globalnog zaokreta prema nacionalizmu i udaljavanju od prava manjina, prenosi Anadolija.

“Ponovni rast netrpeljivosti prema muslimanima zasigurno je u skladu s drugim uznemirujućim trendovima kojima svjedočimo na globalnom nivou: ponovno oživljavanje etno-nacionalizma, neonacizma, stigmatizacija i govor mržnje usmjereni prema ranjivoj populaciji, uključujući muslimane, Jevreje, neke manjinske kršćanske zajednice, kao i druge”, rekao je Guterres na UN-ovom događaju održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije.

Poručio je također da je potrebno dodatno zaštititi manjinske zajednice.

“Manjinske zajednice dio su bogatstva našeg kulturnog i društvenog tkiva. Međutim, možemo vidjeti ne samo oblike diskriminacije već i politike asimilacije kojima se želi izbrisati kulturni i vjerski identitet manjinskih zajednica”, dodao je.

Potom je citirao ajete iz Kur’ana, poručivši da raznolikost predstavlja bogatstvo za cijelo čovječanstvo.

“Kao što nas podsjeća i časni Kur’an: narodi i plemena stvoreni su da bi se upoznavali. Raznolikost je bogatstvo, a ne prijetnja”, kazao je šef UN-a.

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, koji se ove godine održava po prvi put, obilježava se nakon napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu 15. marta 2019. godine kada je 51 osoba ubijena, a 49 ranjeno.

Napominjemo da je zadnjih pet godina nacionalizam/nacizam dobio na snazi dolaskom na vlast Donalda Trumpa, koji je sam imao veliki broj nacističkih izjava i diplomatskih poteza, te podsticao nacizam i islamofobiju u svijetu. Nacisti širom svijeta, na svojim skupovima još uvijek nose slike bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i aktuelnog predsjednika Rusije Vladimira Putina.

 Narendra Modi i Donald Trump
Donald Trump u srdačnom zagrljaju sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, nacistom koji je odgovoran za genocid protiv muslimana Indije, okupaciju Kašmira, rušenje džamija…

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz