Talibani: Priznajemo jedino islamski sistem, uspostavit ćemo novu vladu

Objavljeno / ažurirano:

Osma konfrerencija mirovnih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država i Islamskog Emirata Afganistana u Kataru navodno bi trebala biti posljednja konferencija na kojoj će se obznaniti konačno postizanje sporazuma o povlačenju američkih i NATO trupa iz Afganistana.

Talibanski glasnogovornik za politiku Suhejl Šahen rekao je da će talibani biti dio budućeg vojno-sigurnosnog sistema nakon povlačenja stranih trupa, što znači da će afganistanska vojska biti raspuštena ili će kroz reforme kontrolu nad njom preuzeti talibansko vodstvo.

”Vojska je potrebna i ostat će kao temelj, ali su potrebne reforme. Naravno da će talibani biti dio sigurnosnog sistema, oni su dali ogromnu žrtvu u oslobađanju zemlje” rekao je Šaheen u telefonskom razgovoru za mrežu Arab News.

Na pitanje da li bi talibani bili dio buduće uprave Šaheen je odgovorio potvrdno i dodao: ”Ali neće biti dio sadašnje uprave. Postojat će novi sistem i nova vlada a talibani će definitivno biti dio toga. Naš glavni cilj je okončanje okupacije i uspostavljanje islamske vlade, preuzet ćemo povjerenje Afganistanaca. Naše vodstvo će odlučivati o budućoj politici.”

Na pitanje jesu li talibani priznali sadašnji demokratski sistem, Šaheen je odgovorio: ”Ne, vjerujemo jedino u islamski sistem. Ne priznajemo sadašnje institucije i na unutrašnjim konferencijama razgovaramo o tome kako bi trebao izgledati ustav i kakve institucije su potrebne.”

”Nadamo se da ćemo postići sporazum prije Kurban-bajrama, lopta je na njihovom (američkom) terenu” rekao je Suhejl Šaheen.

Izvor: Ummet Press

Novo na sajtu

cilj i smisao vježbanja

Cilj i smisao treniranja borilačkih vještina, trčanja i sportskih vježbi

Krajnji cilj i smisao svih spomenutih vještina (trčanje, borilačke vještine, sportske vježbe, op. PV), poznatih u početku islama pod zajedničkim imenom el-furusijja (viteštvo), bio...

Iskušenja srca

grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Zajednička tursko-američka patrola u sigurnoj zoni u Siriji

Sirija: Danas počela združena tursko-američka patrola u “sigurnoj zoni”

Kako javljaju sirijski aktivisti prilažući video snimke i fotografije, danas je započela prva kopnena patrola turskih i američkih snaga unutar planirane sigurne zone na...

Islamske teme