Turska nastavila hapšenja i napade na IDIŠ i kurdski PKK

Popularno na sajtu

Turske sigurnosne snage ponovo su pokrenule racije širom zemlje i uhapsile osumnjičene pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant, kao i zabranjene Radničke partije Kurdistana, dok zračni udari na položaje ISIL-a u Siriji i dalje traju, o čemu su turske vlasti obavijestile Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U pismu upućenom u petak generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu i Vijeću sigurnosti, Turska se pozvala na član 51 Povelje UN-a, koja se odnosi na individualno ili kolektivno pravo na samoodbranu u slučaju oružanog napada, kao opravdanja za akciju.

“Očigledno je da režim u Siriji nije ni sposoban, niti voljan spriječiti ove prijetnje koje dolaze sa njene teritorije, a koje jasno ugrožavaju sigurnost Turske i njenih državljana”, naveo je u pismu zamjenik turskog ambasadora u UN-u Levent Eler, u koje je Reuters imao uvid.

Turska je, ukazao je Eler, pokrenula neophodnu vojnu akciju protiv ISIL-a u Siriji, da bi se suprotstavila “terorističkoj prijetnji i zaštitila svoju teritoriju i građane”.

Prema članu 51 Povelje UN-a, Vijeće sigurnosti UN-a mora odmah biti obaviješteno o svakoj akciji koju neka država poduzme u slučaju samoodbrane od oružanog napada, navela je britanska agencija.

Zračni udari na ISIL u Siriji

Turski borbeni avioni bombardirali su noćas drugi put za manje od 24 sata položaje boraca ISIL-a u Siriji.

Avioni F-16 su poletjeli su ponovo iz baze u Diyarbakiru, na jugoistoku zemlje, javile su turske televizijske stanice.

Turski borbeni avioni su prvi napad na položaje ISIL-a u Siriji izveli u petak rano ujutro, što predstavlja dramatičnu eskalaciju sukoba, do koje je došlo poslije pogibije jednog turskog vojnika u borbama na tursko-sirijskoj granici.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da su u potpunosti ispunjeni ciljevi tokom prve zračne operacija protiv ISIL-a i da su tri borbena aviona “uspješno eliminirala ciljeve”.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila je da je u tim napadima ubijeno devet pripadnika ISIL-a, a da je 12 ranjeno.

Odluka o bombardiranju položaja ISIL-a u Siriji je donijeta na sastanku zvaničnika sigurnosnih službi prije dva dana u Ankari, kojim je predsjedavao premijer Davutoglu.

To je prvi put da su turske zračne snage izvele napad na ISIL od kako su njegovi borci 2013. godine počeli nadirati preko Iraka i Sirije, pri čemu su zauzeli velike teritorije tih zemalja i došli do same granice s Turskom.

Napadi na PKK-a

Istovremeno, avioni su bombardirali i pet kampova PKK-a, na planini Kandil, na sjeveru Iraka, gdje je baza te grupe.

Glasnogovornik PKK-a u Iraku Bahtiar Dogan izjavio je agenciji AFP da su turski avioni počeli bombardirati njihove pozicije oko 23:00 sata po lokalnom vremenu.

Ove napade turska Vlada za sada nije potvrdila.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je rekao da su napadi na baze ISIL-a na sjeveru Sirije prvi korak i da će akcije protiv “ekstremnih islamista, Kurda i ljevičarskih ekstremista” biti nastavljene.

On je potvrdio da se Turska složila i dozvolila Sjedinjenim Američkim Državama da koriste ključnu bazu na jugu Turske za vojne operacije protiv ISIL-a.

Ponovo racije širom zemlje

Rano u subotu ponovo su krenule i racije širom zemlje, u kojama su uhapšeni osumnjičeni pripadnici ISIL-a, kao i zabranjene PKK, javili su turski mediji.

Nove racije su provedene u više turskih provincija, uključujući gradove Istanbul, Ankara, Konya, u centralnoj Turskoj, i Manisu, na zapadu zemlje, prenosi agencija AFP.

U tim racijama je uhapšen veliki broj ljudi, iako tačna brojka još nije poznata.

Kabinet turskog premijera Davutoglua je, međutim, u subotu saopćio da je u dosadašnjim racijama, provedenim u petak i subotu u 22 provincije, ukupno privedeno 320 ljudi.

Turske vlasti su u petak u zoru pritvorile 251 osobu u racijama, poslije vala pogubnog nasilja u toj zemlji.

Racije su organizirane nakon što je 20. jula 32 ljudi ubijeno u smoubilačkom bombaškom napadu u turskom gradu Surucu, na granici sa Sirijom, za koji vlasti otpužuju ISIL.

To je izazvalo val nasilja na jugoistoku Turske, gdje Kurdi čine većinu i gdje mnogi optužuju turske vlasti da sarađuju s ISIL-om, što Ankara poriče.

Na jugoistoku Turske, u blizini sirijske granice, u srijedu su ubijena dvojica policajca, a odgovornost za napad je preuzelo vojno krilo PKK-a, koje se, kako je saopćilo, željelo time osvetiti za napad u Surucu.

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz