Turski ministar Varank: Proizveli smo vrlo važan domaći lijek za COVID-19

Popularno na sajtu

Ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank saopćio je da su turski naučnici razvili prvu domaću sintezu lijeka koji će biti korišten za liječenje infekcije COVID-19 koju izaziva koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

“To je razlog za sreću i ponos svih nas da je lijek došao u fazu licenciranja, u planu je korištenje u liječenju i izvoz u druge zemlje“, poručio je Varank.

On je naglasio da je veoma važan iskorak to što je Turska nacionalnim resursima i vlastitom sintezom razvila lijek Favipiravir. Dodao je da je to nova uspješna priča iz Turske, nakon što je ta zemlja uspjela razviti, proizvesti i izvoziti respiratore iz domaće proizvodnje.

Postoji nejasnoća oko naziva lijeka koji se spominje u medijima budući da lijek Favipiravir već postoji i u upotrebi je u nekim zemljama.

Grupa od 32 turskih naučnika uspjela je lijek proizvesti za svega 40 dana i to sinteziranjem lijeka sa domaćim sirovinama. Na čelu tima su Mustafa Guzel i Zaynep Taskent.

Riječ je o jednom od projekata koji se vode pod okriljem Platforma Za COVID-19 u Turskoj, a realizira se u saradnji turskog Ministarstva industrije i tehnologije te Ministarstva zdravstva, Vijeća za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK), Istanbul Medipol univerziteta i farmaceutske kompanije Atabay Ilac.

Jedan od rukovodilaca projekta razvoja turskog lijeka protiv infekcije COVID-19 Mustafa Guzel kazao je da je taj uspjeh ostvaren simbiozom industrije i nauke.

“Počeli smo raditi prije pet ili šest sedmica. Vjerujte mi, nisam vjerovao da je ovo moguće postići ovako brzo, ali pomoću nacionalne mobilizacije resursa su se svi uključili. Uspjeh je plod timskog rada“, poručio je Guzel.

On je kazao da se turski lijek Favipiravir pokazao djelotvornim i kod pacijenata sa blažim simptomima infekcije COVID-19.

“U svijetu postoje tri ili četiri lijeka koji se ističu u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom. Mi znamo da je ovaj naš lijek efikasan“, zaključio je Guzel.

(Anadoly Agency / PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz