Turski vojni arsenal: Ako Rusi “udare”, evo sa čime će imati posla

Popularno na sajtu

Nakon obaranja ruskog aviona, sve oči su uprte u Tursku, a tenzije rastu. Američki mediji upozoravaju da turska vojska raspolaže naprednom opremom, čiji je jedan dio donet iz SAD.

Turski avion koji je oborio rusku letjelicu, bio je F-16 “falkon”. Turska ima oko 300 ovakvih aviona, napravljenih po američkoj licenci.

“IAI heron” izraelske proizvodnje se inače koristi za nadgledanje Gaze, a Turska ima deset ovakvih aviona specijalne izrade, sa jačim motorima i dodatnom opremom.

U službi Turske su i tri američke bespilotne letjelice tipa “MQ-1 predator”. Kada se opreme “helfajer” raketama, ovi dronovi mogu da gađaju mete na zemlji, a da ostanu potpuno neprimjetni.

“Blek hok” ili “Crni jastreb” je vojni helikopter, koji i dalje koristi američka vojska. Turska je nedavno potpisala ugovor o nabavci 115 modifikovanih letjelica.

Poljski top “panter hovicer” je nedavno proizveden u Turskoj i ima domet od 25 milja, odnosno oko 40 kilometara.

Raketni sistem MGM-140 dizajniran je u SAD i sposoban da precizno gađa mete na 160 kilometara daljine. Turska ima stotinu ovakvih sistema.

Turska vojska je ponosno predstavila svoj “altaj” tenk, koji koristi od ove godine. Proizvodi ga turska kompanija “Otokar”, koja inače proizvodi autobuse.

Turska raspolaže i pratećim raketama “mizrak-U”, koje mogu da lociraju metu udaljenu do osam kilometara, i da je prate dok je ne pogode.

“BMC kirpi” (kirpi na turskom znači jež) je još jedan domaći proizvod Turske. Trenutno vojska posjeduje oko 600 ovakvih vozila.

Trenutno je u toku naoružavanje turskih vojnika zalihama od pola miliona novih pušaka. Oružje je razvijano tokom proteklih šest godina, kako bi odgovaralo specifičnim zahtjevima vojnika, s obzirom na klimu i teren.

Ovakvi “nevidljivi” brodovi (ispod) napravljeni su za suočavanje sa neprijateljskim podmornicama, ali i letjelicama. Turska ih zasad ima samo dva, ali planira da nabavi još deset.

Turska mornarica takođe ima 13 podmornica nemačke proizvodnje. Svaka je opremljena sa 14 torpeda i raketa.

Izvor: Business Insider/I. A.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz