U jeku borbe protiv pobunjenika, Indija raspoređuje paravojne snage u Kašmir

Paravojnici će biti prebačeni zračnim putem iz različitih krajeva zemlje da ojačaju operacije protiv pobunjenika.

Objavljeno / ažurirano:

Indijske vlasti rasporedit će 10.000 pripadnika paravojnih snaga u nemirnu sjevernu državu Džamu i Kašmir da ojačaju operacije protiv pobunjenika, prenose mediji.

Odluka da se paravojska pošalje donesena je nakon što se nacionalni savjetnik za sigurnost Ajit Doval vratio iz posjete Kašmiru, nastanjenom većinskim muslimanskim stanovništvom, gdje je razmotrio sigurnosnu situaciju s višim dužnosnicima.

U naređenju ministarstva unutrašnjih poslova kaže se da se dodatne snage raspoređuju da ojačaju “mrežu borbe protiv pobunjenika” te da održe zakon i red, prenosi televizija NDTV.

Paravojnici će biti prebačeni zračnim putem iz različitih krajeva zemlje u tu nemirnu pokrajinu.

Pozivi Al-Kaide

Paravojska se raspoređuje u jeku sigurnosne ofanzive indijskih snaga i poziva vođe Al-Kaide Aymana al Zawahirija borcima da pojačaju napade u regiji.

Indijska vlada nikad nije objavila ikakve brojke, ali po neslužbenim procjenama između 300.000 i 500.000 pripadnika paravojnih i policijskih snaga nalazi se u Džamuu i Kašmiru.

Na sporno himalajsko područje pravo polažu i Indija i Pakistan.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Ruska vojska

Sirija: Šta je sljedeći potez Rusije u Manbidžu?

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz sjeverne Sirije ovog mjeseca Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

islamske fetve

Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova je poput onoga ko...

Ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, pa makar vjerovao da je Allahov zakon bolji, je mušrik1. Njegovo ubjeđenje da je Allahov šerijat bolji (od...

Islamske teme

A snaga je u Allaha i Poslanika i u vjernika

Nema ponosa osim u islamu

Pravi muslimani

Fetve

Plata od haram posla