U jeku borbe protiv pobunjenika, Indija raspoređuje paravojne snage u Kašmir

Paravojnici će biti prebačeni zračnim putem iz različitih krajeva zemlje da ojačaju operacije protiv pobunjenika.

Objavljeno / ažurirano:

Indijske vlasti rasporedit će 10.000 pripadnika paravojnih snaga u nemirnu sjevernu državu Džamu i Kašmir da ojačaju operacije protiv pobunjenika, prenose mediji.

Odluka da se paravojska pošalje donesena je nakon što se nacionalni savjetnik za sigurnost Ajit Doval vratio iz posjete Kašmiru, nastanjenom većinskim muslimanskim stanovništvom, gdje je razmotrio sigurnosnu situaciju s višim dužnosnicima.

U naređenju ministarstva unutrašnjih poslova kaže se da se dodatne snage raspoređuju da ojačaju “mrežu borbe protiv pobunjenika” te da održe zakon i red, prenosi televizija NDTV.

Paravojnici će biti prebačeni zračnim putem iz različitih krajeva zemlje u tu nemirnu pokrajinu.

Pozivi Al-Kaide

Paravojska se raspoređuje u jeku sigurnosne ofanzive indijskih snaga i poziva vođe Al-Kaide Aymana al Zawahirija borcima da pojačaju napade u regiji.

Indijska vlada nikad nije objavila ikakve brojke, ali po neslužbenim procjenama između 300.000 i 500.000 pripadnika paravojnih i policijskih snaga nalazi se u Džamuu i Kašmiru.

Na sporno himalajsko područje pravo polažu i Indija i Pakistan.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

Prva razilaženja i novotarije u islamu

Prve novotarije i razilaženja u Islamu desile su se nakon ubistva Osmana, radijellahu anhu. Kada su se Alija i Muavija dogovorili oko primirja te...
islamske teme featured

Zašto džini ulaze u ljude?

Preporučeni sadržaj

u fokusu

Između Nedžašije i taguta Turske

- Nedžašija je bio kršćanin i pored toga nije predao muslimane (mušricima iz Kurejša), niti im je sudio po tagutskom zakonu, naprotiv on ih...

Islamske teme